Zdjęcia produktu


Jak smakuje rok. wiosna, lato, jesień, zima (Zwierciadło)

(2019 / Zwierciadło / Marcin Molik / 9788381321228)
E-booki Zwierciadło
Dostepność na dzień 15.05.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

26,84 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 26,84 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu TaniaKsiazka.pl jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Jak smakuje rok. wiosna, lato, jesień, zima

Marcin Molik nauczy czytelników, jak w prosty sposób wyczarować smaczne dania z tego, co natura ma akurat dzisiaj do zaoferowania. Fine dining, kuchnia molekularna, casual dining, fast food – trendy kulinarne pojawiają się i znikają. Jest jednak jeden motyw, który jest za każdym razem aktualny, ożywia kuchnię i filozofię gotowania. Jest to sezonowość. Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące aromaty kwitnących kwiatów lepiej niż jagnięcina, szparagi i morele? Co polepsza nastrój w chłodny, jesienny wieczór lepiej aniżeli gulasz z warzyw korzeniowych lub pieczona wołowina z aksamitnym purée z selera? A jeśli zima niesie ze sobą ponure widoki i porywające wiatry, przynajmniej zapowiada początek sezonu truflowego. „Jak smakuje rok” to książka, dzięki której będziecie mogli rozsmakować się w sezonowej kuchni, niekoniecznie tak oczywistej, jakby mogło się to wydawać na pierwszy rzut oka. Szefowie kuchni nigdy nie przestają szukać inspiracji. Znajdują ją w dziecięcych wspomnieniach o tzw. „comfort food”, podróżach i daniach, które podziwiamy.najlepszą motywacją i równocześnie źródłem fantastycznych produktów jest sama matka natura. Jeśli ktoś szuka inspiracji w naturze, źródło jego kreatywności nigdy nie wyschnie. To jest filozofia gotowania Marcina Molika. Sezonowe, lokalne produkty są dla niego inspiracją. Od nich zaczynają się pomysły na potrawy z mięs, ryb czy nabiału. Wydawać aby się mogło, że to niełatwa sztuka, iż są produkty, których nie da się w domu należycie przygotować. Marcin Molik w swojej książce zdradza kilka tajemnic szefów kuchni, które powodują, iż dzięki prostym zabiegom gotowanie wytwornych potraw staje się przystępne. Każdy z przepisów z książki „Jak smakuje rok” oparty jest na wybranym produkcie sezonowym. Czy wyobrażaliście sobie, iż z malin można zrobić chłodnik? Albo ptasie mleczko z dyni? Kurki prażone są wyśmienitym dodatkiem do deserów, a świąteczne śledzie można zrobić w wiśniówce. Marcin Molik pochodzi z … kuchni. Od najmłodszych lat interesował się gotowaniem. Każdą wolną chwilę spędzał w kuchni z dziadkiem i mamą. To od dziadka zaraził się bakcylem do gotowania. Mama nauczyła go, jak wybrać najlepsze warzywa, do czego używać najróżniejszych części mięsa i co zrobić, aby nic się nie zmarnowało. To był początek idei „no waste”. Podpatrywał, pytał, czasami eksperymentował. Już minimalny Marcin wiedział, że w kuchni spędzi życie. I tak się stało. Szef kuchni, Marcin Molik nie zapomniał o swych korzeniach. Czerpie inspiracje z naszej lokalności. Jego specjalnością są genialne, nietuzinkowe potrawy, przygotowane z prostych, sezonowych produktów. Osobiście kisi warzywa, wędzi mięsa, wędliny, ryby i sery. Ręcznie robi parówki z mięsa o najwyższej jakości i w dodatku sam piecze chleb. To jego „baza”. Zamiłowanie do sezonowości i lokalności nie przeszkadza mu w poszukiwaniach. Chętnie zwiedza świat, jeszcze od kuchni. Ze swych kulinarnych podróży przywozi ciekawostki, które są idealnym dopełnieniem tradycyjnej polskiej kuchni. To wszystko powoduje, iż potrafi wyczarować naprawdę niezwykłe dania. Chłodnik z malin, śledzie w wiśniówce czy rzodkiewki w tempurze to dopiero początek. W swej książce przekazuje część swojej wiedzy i doświadczeń. A jak już nabierzecie apetytu – szukajcie go w jego kuchni. Konsultacje: Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka, psychodietetyczka. Uwielbia smaczne i świeże produkty sezonowe. Propagatorka idei, że jeść można prawie wszystko, byleby z umiarem. Jedna z założycielek grupy dietetyczek „kobiety bez diety”. Prowadzi audycję „Z gruszki i z pietruszki” w Radio Kolor. Aleksandra Błędowska – absolwentka dietetyki, promotorka zdrowego stylu życia, smacznego, a zarazem racjonalnego jedzenia. Gotuje z pasją tak,podczas przygotowania potraw zachować jak najwięcej niezbędnych nam komponentów. Aby to, co świeże nie straciło smaku, zapachu, aby było po prostu zdrowe i smaczne.

Dane oraz specyfikacja:

  • Kategoria

    E-booki
  • Producent

    Zwierciadło
  • ISBN

    9788381321228
  • Autor

    Marcin molik
  • Wydawnictwo

    Zwierciadło
  • Rok wydania

    2019
  • Przecena

    -
  • Opinia użytkowników

    -

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • Jak smakuje rok. Wiosna, lato, jesień, zima (sklep TaniaKsiazka.pl)
    26,84 zł Sklep TaniaKsiazka.pl
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 26,84 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Jak smakuje rok. wiosna, lato, jesień, zima. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii E-booki