Tytuł Mikrokalorymetryczne badania przemian konformacyjnych albuminy poddanej działaniu wybranych czynników fizykochemicznych Autor Anna Michnik Język polski Wydawnictwo Uniwersytet Śląski ISBN 978-83-8012-866-8 linia Prace Naukowe UŚ; Fizyka Rok wydania 2009 Katowice Wydanie 1 liczba stron 146 Format pdf Spis treści Spis treści Wprowadzenie / 7 1. Białka: konformacja, objętość grzejna / 13 1.1. Stan konformacyjny białka / 13 1.2. Pojemność cieplna białek / 15 2. Albumina — struktura i funkcje / 20 3. Badania DSC białek / 24 3.1. Termiczne rozfałdowanie białka / 24 3.2. Aspekty kinetyczne w procesie denaturacji białek — model Lumry—Eyringa / 31 4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC / 35 4.1. Podstawy analizy dekonwolucyjnej / 35 4.2. Przejścia niezależne / 37 4.2.1. Model niezależnych przejść dwustanowych, uwzględniający efekty ΔCp / 39 4.2.2. Model niezależnych przejść dwustanowych, z wykluczeniem efektów ΔCp / 40 4.2.3. Model niezależnych przejść niedwustanowych / 40 4.3. Przejścia sekwencyjne / 41 4.4. Pojedyncze przejście dwustanowe z dysocjacją podjednostek / 42 5. Cykl termicznej denaturacji albuminy w roztworach wodnych / 44 5.1. Charakterystyka DSC cieplnej przemiany pomiędzy stanem natywnym i zdenaturowanym albuminy / 44 5.2. Specyfika cieplnych przemian konformacyjnych albuminy ludzkiej i wołowej / 48 5.3. Wpływ występowaniu kwasów tłuszczowych na charakter termicznego rozfałdowania albuminy / 52 5.4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC albuminy / 54 6. Termiczna denaturacja albuminy minimalistycznicy w roztworach wodnych modyfikowanych wybranymi czynnikami chemicznymi / 63 6.1. Przemiany BSA w roztworach o pH w zakresie 3,5—7,0 / 63 6.2. Cykl cieplnej denaturacji HSA i HSAf w roztworach wodnych etanolu / 71 6.2.1. Białka w roztworach wodno-alkoholowych / 71 6.2.2. Cykl cieplnej denaturacji HSA i HSAf w obecności etanolu / 73 6.2.3. Wiązanie etanolu do albuminy / 75 6.2.4. Analiza dekonwolucyjna krzywych DSC albuminy w roztworach etanol-woda / 79 7. Skutki ekspozycji roztworów wodnych albuminy na wybrane zakresy promieniowania elektromagnetycznego / 84 7.1. Wpływ promieniowania o częstości radiowej na trwałość konformacji albuminy wołowej / 84 7.2. Konformacyjna reorganizacja albuminy pod wpływem promieniowania UV / 92 Podsumowanie / 105 Dodatek / 109 D I. Wiązanie kwasów tłuszczowych do albuminy / 109 D II. Siły stabilizujące strukturę białka / 111 D III. Wpływ środowiska na konformacyjną stabilność makromolekuły białka / 114 D IV. Pomiary kalorymetryczne i spektrofotometryczne / 119 D V. Analiza statystyczna wyników / 120 Literatura / 121 Summary / 139 Zusammenfassung / 141
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Mikrokalorymetryczne badania przemian konformacyjnych albuminy poddanej działaniu wybranych czynników fizykochemicznych, AZ#76942D31EB/DL-ebwm/pdf. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.