Tytuł Dieta bezglutenowa - co wybrać? Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-4991-6 Rok wydania 2015 Wydanie 2 liczba stron 184 Format mobi, epub Spis treści Przedmowa 7 1. Kiedy i komu konieczna jest dieta bezglutenowa? Choroby zależne od glutenu – Anna Rybak, Jerzy Socha 9 1.1. Celiakia 9 1.2. Alergia na pszenicę 18 1.3. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG) 19 Piśmiennictwo 20 2. Chemiczne właściwości glutenu – Wojciech Kłys 21 2.1. Gliadyna i jej toksyczność 21 2.2. Dyskusyjne prolaminy owsa 23 2.3. Oznaczanie gliadyny 24 2.4. Podsumowanie 26 Piśmiennictwo 27 3. Zasady układania diety bezglutenowej i jej akceptacja – Anna Stolarczyk 29 3.1. Podstawowe zasady diety bezglutenowej 29 3.2. Zasady planowania jadłospisu dla osób na diecie bezglutenowej 30 3.3. Racjonalne żywienie w celiakii, czyli bezglutenowa piramida żywienia 30 3.4. Gotowe produkty bezglutenowe w diecie 35 3.5. Akceptacja diety i jej przestrzeganie 36 3.6. Ocena sposobu żywienia osób z celiakią 37 3.7. Rola organizacji zrzeszających pacjentów 38 3.8. Dieta z ograniczeniem FODMAP w leczeniu osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten 39 3.9. Podsumowanie 40 Piśmiennictwo 40 4. Dieta bezglutenowa w świetle zaleceń żywieniowych – Anna Wojtasik, Anna Stolarczyk 41 4.1. Komponenty o szczególnym znaczeniu dla chorych na celiakię 42 4.2. Inne elementy, na które należy zwracać uwagę, realizując dietę bezglutenową 52 Piśmiennictwo 55 5. Rośliny naturalnie bezglutenowe – wartość odżywcza i wykorzystanie – Anna Wojtasik, Beata Przygoda, Hanna Kunachowicz 57 5.1. Charakterystyka roślin naturalnie bezglutenowych 59 5.2. Wartość odżywcza wybranych roślin bezglutenowych 63 5.3. Pieczywo bezglutenowe 66 Piśmiennictwo 68 6. Oczekiwania dla produktów bezglutenowych. Informacja dla konsumenta – Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik 69 6.1. Rys historyczny 69 6.2. Aktualne kryteria dla produktów bezglutenowych – przepisy prawne 71 6.3. Na co należy zwracać uwagę przy zakupie produktów bezglutenowych? Jak praktycznie zastosować informacje podawane na etykietach? 72 Piśmiennictwo 76 7. Zmiany zachodzące w żywności podczas jej wytwarzania i przechowywania – Beata Przygoda, Irena Nadolna 77 7.1. Jak procesy przetwarzania żywności wpływają na zawartość poszczególnych elementów odżywczych? 77 7.2. Jak przechowywać i przygotowywać żywność, by ograniczyć straty komponentów odżywczych i zapobiegać jej zepsuciu? 80 7.3. Jak poradzić sobie w kuchni? ergonomiczne wskazówki 82 Piśmiennictwo 84 8. Funkcjonalne wskazówki i porady – Anna Stolarczyk 85 8.1. Kuchnia bezglutenowa w domu 85 8.2. Posiłki bezglutenowe poza domem 86 8.3. Dieta bezglutenowa w podróży 88 8.4. Zakupy żywności 88 8.5. Odpowiedzi na najczęstsze pytania 88 9. Charakterystyka wartości odżywczej produktów bezglutenowych – Beata Przygoda, Krystyna Iwanow, Irena Nadolna, Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik 99 9.1. Produkty naturalnie bezglutenowe 99 9.2. Produkty bezglutenowe tworzone przemysłowo 100 9.3. Omówienie sposobu przygotowania informacji do tabel. 101 9.4. Tabele składu i wartości odżywczej produktów naturalnie bezglutenowych 107 9.5. Tabele składu i wartości odżywczej produktów bezglutenowych wytworzonych przemysłowo 156 Piśmiennictwo 169 10. Wykaz przybliżonych miar i wag wybranych produktów – Krystyna Iwanow 171 Skorowidz 178
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dieta bezglutenowa - co wybrać?. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.