Kto gotował obiady czwartkowe?
Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim?
Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?
Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i aromaty, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków.
Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, cyklów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, pomiędzy innymi Marie Antoine Carême, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy jeszcze Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców znanego tortu, oraz popularnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.
Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się ponadto artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen, a także Louis de Funès ze swoją znaną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.
Maria Barbasiewicz – autorka książek korzystne maniery w przedwojennej Polsce (2012), Ludzie interesu w przedwojennej Polsce (2013), Warszawa – perła Północy (2014). Historyczka, varsavianistka. Lubi pisać o dawnych obyczajach, prezentować osiągnięcia cywilizacyjne i sylwetki przebojowych ludzi. Efektem takich zainteresowań jest jej ostatnia książka – W kuchni jak na wojnie. Tytuł nawiązuje do pełnego emocji powiedzenia „W miłości jak na wojnie", bo tak również bywa przy rozgrzanej płycie kuchennej…
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla W kuchni jak na wojnie. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.