Zdjęcia produktu


Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego bizancjum (ii-vii w.) część 1, AZ#FD4C3A65EB/DL-ebwm/pdf (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego)

(2014 / 681 / Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego / 9788379697809)
E-booki Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Dostepność na dzień 21.11.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

24,23 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 24,23 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu TaniaKsiazka.pl jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego bizancjum...

Tytuł Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) Część 1 Podtytuł Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego ISBN 978-83-7969-780-9 Rok wydania 2014 Łódź Wydanie 1 ilość stron 680 Format pdf Spis treści Cele badawcze pracy – Maciej Kokoszko 10

Wstęp. Wiedza o pokarmach w źródłach medycznych. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 14

Rozdział I. Pszenice antyku i Bizancjum – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 36
1. Krótka historia pszenicy – Krzysztof Jagusiak 36
2. Pszenica zwyczajna i pszenica twarda (pyrós) 54
2.1. Miejsce pszenicy pyrós w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 54
2.2. Pszenica. Ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak 65
2.3. Pszenica. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko 126
2.4. Rola pszenicy zwyczajnej i twardej w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak 197
3. Pszenica samopsza (tífe) 252
3.1. Pszenica samopsza. Rola w diecie w okresie między II a VII w. – Maciej Kokoszko 252
3.2. Pszenica samopsza. Ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 255
3.3. Pszenica samopsza. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak 267
3.4. Rola pszenicy samopszy w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 272
4. Pszenica płaskurka (dzeiá) 275
4.1. Rola pszenicy płaskurki w diecie między II a VII w. – Maciej Kokoszko 275
4.2. Pszenica płaskurka. Ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak 283
4.3. Pszenica płaskurka. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 288
4.4. Rola pszenicy płaskurki w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko 295
5. Orkisz (ólyra) 301
5.1. Rola orkiszu w diecie pomiędzy II a VII w. – Krzysztof Jagusiak 301
5.2. Orkisz. Ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 307
5.3. Orkisz. Informacje kulinarne – Krzysztof Jagusiak 313
5.4. Rola orkiszu w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak 318

Rozdział II. Jęczmień – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 320
1. Krótka historia jęczmienia – Krzysztof Jagusiak 320
2. Rola jęczmienia w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka 337
3. Jęczmień. Ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak 347
4. Jęczmień. Informacje kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka 375
5. Rola jęczmienia w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 412

Rozdział III. Proso i włośnica ber – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 448
1. Krótka historia prosa i włośnicy ber – Krzysztof Jagusiak 448
2. Proso i włośnica ber. Ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 457
3. Proso i włośnica ber. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 468
4. Rola prosa i włośnicy ber w procedurach medycznych – Zofia Rzeźnicka 479

Rozdział IV. Owies – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 494
1. Krótka historia owsa – Krzysztof Jagusiak 494
2. Owies. Ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 504
3. Owies. Informacje kulinarne – Zofia Rzeźnicka 511
4. Rola owsa w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko 520

Rozdział V. Ryż – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 524
1. Krótka historia ryżu – Krzysztof Jagusiak 524
2. Ryż. Ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko 533
3. Ryż. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka 540
4. Rola ryżu w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 546

Rozdział VI. Żyto – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 560
1. Żyto. Wiadomości ogólne 560
2. Atrybuty dietetyczne oraz zastosowania medyczne i kulinarne żyta 562

Wnioski końcowe – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 566
Słowniczek prozopograficzny 578
Słowniczek terminów greckich 600
Wykaz skrótów 614
Bibliografia 618
Źródła 618
Opracowania 627
Summary 652
Indeks osób 666
Indeks nazw geograficznych i etnicznych 674

Dane oraz specyfikacja:

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) Część 1 (sklep TaniaKsiazka.pl)
    24,23 zł Sklep TaniaKsiazka.pl
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 24,23 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego bizancjum (ii-vii w.) część 1, AZ#FD4C3A65EB/DL-ebwm/pdf. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii E-booki