Zdjęcia produktu


Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego bizancjum (ii-vii w.). część 2, AZ#9F399525EB/DL-ebwm/pdf (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego)

(2014 / 617 / Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego / Maciej Kokoszko / 9788379697793)
E-booki Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Dostepność na dzień 09.05.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

22,67 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 22,67 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu TaniaKsiazka.pl jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego bizancjum...

Tytuł Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2 Podtytuł Pokarm dla ciała i ducha Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego ISBN 978-83-7969-779-3 Rok wydania 2014 Łódź Wydanie 1 ilość stron 616 Format pdf Spis treści Wstęp – Maciej Kokoszko 10

Rozdział I. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem w czasach cesarstwa rzymskiego. Status quaestionis – Paweł Filipczak 12
Uwagi wstępne 12
1. Zaopatrzenie w wodę 15
2. Zaopatrzenie w produkty rolne i zwierzęce 41

Rozdział II. Pokarm dla zdrowia ciała. Rośliny strączkowe, warzywa, mięso, a także produkty zwierzęce – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 62
Cele badawcze – Maciej Kokoszko 62
Wstęp. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna w źródłach medycznych (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 64
1. Rola roślin strączkowych (óspria) w świetle źródeł medycznych między II a VII w. – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Krzysztof Jagusiak 76
Soczewica – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 85
Bób – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 105
Łubin – Zofia Rzeźnicka 125
2. Rola warzyw w diecie na podstawie źródeł medycznych w okresie między II a VII w. – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 136
Dzika flora jadalna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 153
Sałata – Zofia Rzeźnicka 178
Kapusta – Krzysztof Jagusiak 185
Rzodkiew – Maciej Kokoszko 193
Burak – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 199
Czosnek – Zofia Rzeźnicka 205
Cebula – Krzysztof Jagusiak 212
Por – Maciej Kokoszko 217
3. Rola mięsa w okresie pomiędzy II a VII w. W świetle źródeł medycznych – Zofia Rzeźnicka 222
3.1. Zwierzęta czworonożne 235
3.2. Drób 314
3.3. Podroby i inne produkty pochodzenia zwierzęcego 385
3.4. Wyroby wędliniarskie 435
Wnioski – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 457
Słowniczek wybranych terminów greckich – Zofia Rzeźnicka 465

Rozdział III. Od obżarstwa do postu – praktykowanie wstrzemięźliwości od pokarmu przez chrześcijan do VII w. – Sławomir Bralewski 472

Wykaz skrótów 532
Bibliografia 536
Źródła 536
Opracowania 558
Summary 584
Indeks osobowy 594
Indeks nazw geograficznych i etnicznych 608

Dane oraz specyfikacja:

  • Kategoria

    E-booki
  • Producent

    Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
  • ISBN

    9788379697793
  • Autor

    Maciej kokoszko
  • Wydawnictwo

    Wydawnictwo uniwersytetu łódzkiego
  • Ilość stron

    617
  • Rok wydania

    2014
  • Przecena

    -
  • Opinia użytkowników

    -

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2 (sklep TaniaKsiazka.pl)
    22,67 zł Sklep TaniaKsiazka.pl
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 22,67 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego bizancjum (ii-vii w.). część 2, AZ#9F399525EB/DL-ebwm/pdf. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii E-booki