Druga sprawa kryminalna kucharza Xaviera Kieffera
Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najistotniej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi Europy, pada nagle martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i ekspresowo zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, iż istnieją ryby droższe od złota – i cenniejsze niż ludzkie życie.
Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w nadzwyczajnych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swym gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem.
Kryminał dla smakoszy! Ponad pół miliona sprzedanych egzemplarzy całej, czterotomowej serii.
O Autorze
Tom Hillenbrand, urodzony w 1972 roku, studiował politykę europejską, był wolontariuszem w szkole dziennikarskiej i kierownikiem działu w Spiegiel Online. Zapalony kucharz hobbysta i smakosz, podczas wielomiesięcznego pobytu w Luksemburgu w ramach praktyk z Unii Europejskiej zakochał się w Wielkim Księstwie. Mieszka w Monachium. „Diabelski owoc” to jego pierwsza powieść.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Czerwone złoto. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.