Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby z ochotą do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to niełatwe. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne i - co unikatowe i chyba najważniejsze - skrupulatnie i z dużą znajomością przedmiotu demonstruje zioła przyprawowe wykorzystywane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji. Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, iż zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być krzywdząca. I iż umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (polepszają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą dużo schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak "zioła w kuchni, to zdrowie w sercu". Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, na pewno pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kuchnia śląska. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.