Autorzy:
- prof. Dr hab. N. Farm. Małgorzata Sznitowska
- dr n. Rol. Rafał Chmielecki
- dr n. Farm. Jerzy Jambor
- prof. Dr hab. N. Farm. Jaromir Budzianowski
- dr n. Farm. Barbara Zygmunt
- dr n. Farm. Bogdan Gulanowski
- dr inż. Monika Partyka
- dr n. Farm. Wojciech Dymowski
Redakcja naukowa:
- Małgorzata Sznitowska
- Jerzy Jambor
Świat roślin (tzw. Flora) to różnorodność surowców służących człowiekowi zarówno do przetrwania, jak i do upiększania życia. Szczególne miejsce w dziejach ludzkości należy się roślinom leczniczym, tzn. Służącym ratowaniu zdrowia i życia. Takie ascetycznce roślinne określa się od wieków terminem "zioła". Rośliny wykorzystywane w celach leczniczych były za każdym razem przetwarzane, żeby nadać im formę nadającą się do wykorzystania w sposób trafny w danym schorzeniu. Tak więc przygotowywane były np. Wywary do spożycia albo maści na skórę. Wraz z rozwojem farmacji, a potem przemysłu farmaceutycznego, dosyć ostra stawała się granica pomiędzy rośliną leczniczą i wykorzystywaną w celach spożywczych. Przełom XX i XXI wieku przyniósł jednak ponowne zatarcie tej granicy przez wprowadzenie kategorii produktów spożywczych - suplementów diety. Także rozwijający się przemysł kosmetyczny korzysta z coraz szerszej gamy minimalistycznców roślinnych, w tym z takich, które wcześniej były zarezerwowane dla produktów leczniczych.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Technologia produktów roślinnych. leki, suplementy diety i kosmetyki. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.