Książka mieści plastikową analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w rozmiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Eksponuje jej znaczącą funkcję odżywczą, lecz podejmuje również tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika". W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki cieplnej oraz dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, jednocześnie w skali krajowej, jak i międzynarodowej. Prof. Dr hab. N. Med. Emilia Kolarzyk Tematyka podręcznika jest zróżnicowana, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd także Autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują przeróżne dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Sprawia to, iż poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe, a także aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące jednocześnie w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik odnajdzie bez dwóch zdań spore grono odbiorców. Z recenzji prof. Dr. Hab. N. Med. Andrzeja Borzęckiego Z satysfakcją pragnę podkreślić, że rozdziały związane z toksykologią prezentują niezwykle wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, iż takie będzie również odczucie Czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję Czytelnikom podręcznik Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka pod redakcją Emilii Kolarzyk, produkowany przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów. Z recenzji prof. Dr. Hab. N. Med. Janusza Pacha
- Format: 16.5x24.0cm
- ISBN: 9788323339663
- objętość: 777
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
- Redakcja: Kolarzyk Emilia
- Rok wydania: 2016
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.