Naturalne substancje odżywcze - co jeść,cieszyć się zdrowiem i zlikwidować choroby Chcesz zwiększyć poziom witaminy B12? Spróbuj małży. Ci trzeba więcej niacyny? Jedz indyka. Odczuwasz brak wapnia? Postaw na świeże warzywa. Prawda, iż proste? Okazuje się, że witaminy i minerały możemy dostarczyć organizmowi w odpowiedniej ilości bez konieczności sięgania po tabletki. Starczy tylko stosować odpowiednią dietę i zasady zdrowego odżywiania. Będzie to nie tylko zdrowsze, ale i tańsze. Na leki i suplementy każdego roku przeznaczamy krocie. Dlatego sięgając po naturalne substancje odżywcze, korzystnie wpłyniemy jednocześnie na nasze zdrowie, jak i domowy budżet. Dzięki tej książce dowiesz się, które produkty spożywcze dostarczą ci największej ilości witamin, minerałów, naturalnych probiotyków i prebiotyków. Zrozumiesz również ich wpływ na swoje zdrowie i nauczysz się trafnie dawkować ze względu na wiek albo płeć.
Witaminy w jedzeniu - zobacz, jakie to proste Książka ma niezwykle krystaliczny układ - została podzielona na ponad 40 sekcji. Każda z nich poświęcona jest innej naturalnej substancji odżywczej. Bez trudu można więc wyszukać wszystkie potrzebne dane. W każdej części znajduje się charakterystyka danej witaminy albo minerału, opis jej korzyści zdrowotnych i wpływu na organizm i niektóre środki ostrożności i ostrzeżenia. Oprócz tego podane są zalecenia dotyczące adekwatnego dawkowania dla poszczególnych grup wiekowych i płci. Dochodzi do tego obfita lista produktów spożywczych, w których można znaleźć poszczególne naturalne substancje odżywcze. Zwieńczeniem każdej części są przepisy na smaczne potrawy. Pomagają one skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw witamin i minerałów w naturalny sposób.
Zdrowe odżywianie nie oznacza wyrzeczeń Słowo,,witaminy" wywodzi się od vital amines, czyli,,niezbędne do życia". I faktycznie posiadają one olbrzymi wpływ na poprawne funkcjonowanie organizmu i jego odporność. Większość naturalnych produktów żywnościowych jest pełna witamin i minerałów. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie ich szukać. Na przykład porcja jagód, groszku cukrowego i zieleniny zagwarantuje wystarczającą liczba witaminy C, kwasu foliowego i potasu, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie przeciętnego dorosłego w prawie stu procentach. Kapusta kiszona i kefir zawierają naturalne probiotyki, a produkty pełnoziarniste są pełne błonnika i prebiotyków, które odżywiają florę jelitową. Z kolei witaminy z grupy B rozszerzają poziom wewnętrznej energii, a ryby zawierają ograniczające stany zapalne kwasy omega-3. Posiadając wiedzę na temat naturalnych substancji odżywczych występujących w jedzeniu, można skomponować odpowiednią dietę. Dietę, która smacznie i produktywnie zwiększy oporność, doda energii i wyeliminuje niemało chorób.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Witaminy i minerały w naturalnej żywności. co i w jaki sposób jeść, aby cieszyć się świetnym zdrowiem bez konieczności suplement. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.