"To już piąta z serii książek kulinarnych „Mamo, daj mi przepis”. Wcześniej wydane zostały: „Ciasta i ciasteczka”, „Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki”, „Dania mięsne i rybne”, a także „Przekąski i desery na śladowe przyjęcia”.
Wymienione tomy cieszą się pokaźnym zainteresowaniem czytelników. Dzisiaj przygotowaliśmy „Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni”. Publikacja zgodnie z tytułem została podzielona na dwie główne części. W pierwszej zawarte zostały przepisy na przetwory słodkie i słone.
Wśród słodkich znaleźć można wszelkiego rodzaju: kompoty, soki, nektary, marmolady, dżemy, konfitury i galaretki, a także owoce suszone oraz wina owocowe. W części z przepisami na przetwory wytrawne znalazły się: warzywa pasteryzowane, przeciery, różnorodnego typu marynaty i kiszonki oraz warzywa suszone i smaczne soki.
W rozdziale dotyczącym ziół i przypraw opisane zostały z ochotą stosowane w kuchni rośliny, na przykład: bazylia, cynamon, czarnuszka, cząber, czosnek, gorczyca, imbir, kminek, majeranek, melisa, szałwia czy tymianek.
Oprócz całej gamy przepisów na potrawy z proponowanymi ziołami, zamieszczone tu również zostały receptury na przetwory witaminowe. Przepisy podobnie jak w pozostałych książkach z serii „Mamo, daj mi przepis” są sprawdzone i nieskomplikowane do wykonania.
Szczegółowo opisane tajniki przygotowania różnorakich weków dają pewność, iż po ich otwarciu domownicy będą mogli radować się nieprzeciętnym smakiem. Całość opatrzona została pięknymi fotografiami przygotowanych dań.
klasycznie w drugiej części nie zabrakło również miejsca na notes na własne przepisy, dzięki czemu wszystkie znajdą się w jednym miejscu."
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Mamo daj mi przepis Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni Justyna Bielecka. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.