Szacunek do jedzenia to coś dużo więcej niż radość z naturalnej marchewki czy kawałka prawidłowego sera; to nasza jedyna droga przeżycia.
Dlaczego jedzenie uratuje świat? Bo wszyscy jemy. Bo gotując i jedząc wspólnie, dowodzimy swojego człowieczeństwa. Bo proces produkcji jedzenia ma ogromy wpływ na planetę i na nasze zdrowie, a zmieniając nasze menu, możemy uratować świat i pomóc sobie nawzajem.
Industrializacja osłabiła lub choćby zerwała nasze więzi z naturą. Bogaci są coraz bogatsi i szczuplejsi, a biedni, nie mając czasu i pieniędzy, jedzą tanie przetworzone jedzenie co ma ogromny, negatywny wpływ na ich zdrowie. Carolyn Steel ostrzega, iż jeśli nie zsynchronizujemy się z naturą na wzór naszych przodków i nie zmienimy swego stosunku do tego, co i jak jemy – zniszczymy naszą planetę bezpowrotnie.
W siedmiu rozdziałach, poświęconych odpowiednio zagadnieniom jedzenia, ciała, domu, społeczeństwa, miasta i wsi, natury, a także czasu autorka zastanawia się nad rolą i wartością pożywienia i nad naszym stosunkiem do niego. „Szacunek do jedzenia […] to nasza jedyna droga przeżycia." - pisze. Dlatego marzy o samożywiących się miastach z ogrodami na dachach i farmami wertykalnymi, analizuje poglądy starożytnych filozofów i osiągnięcia współczesnej nauki. W skrócie - marzy o sitopii. Dobra sitopia to naturalnie zeroemisyjne społeczeństwo, ponieważ całe pożywienie wywodzi się z natury, a dobre praktyki rolnicze dbają o naturalne cykle ekologiczne i je naśladują.
Nie uczą tego w szkole, ale intuicja moralna ci podpowiada, że możesz mieć dobre życie tylko jeśli zatroszczysz się o swój świat. Niekoniecznie jednak wiesz, co możesz zrobić, początkując od swojej kuchni, spiżarni, lodówki, zamiast czekać aż ktoś znów wymyśli za nas uniwersalne rozwiązanie. Które jak wszystko co uniwersalne, jest korzystne dla wszystkich a zatem dla nikogo. Stosownie zatem dałeś się skusić przez tę książkę. Zacznij od siebie, zacznij czytać.Paweł Bravo [fragment wstępu]
Profesor Carolyn Steel, architektka, wykładowczyni, prezenterka BBC, dzięki swej pierwszej książce, Hungry City, zdobyła międzynarodowe uznanie i została obwołana wiodącą wizjonerką w obszarze jedzenia i miast, a magazyn „The Ecologist" uznał ją za jeden z najważniejszych umysłów XXI wieku. W swoich wykładach, wygłaszanych w rozmaitych krajach świata, porusza tematy związane z życiem powszednim, miastem i jedzeniem, które są ze sobą, jak mówi, niepodzielnie związane. Wykładała na University of Cambridge, London Metropolitan University, Wageningen University oraz London School of Economics, a jej wystąpienie w ramach konferencji TED w 2009 roku obejrzano ponad milion razy. Aktualnie mieszka aktualnie w Londynie, gdzie uprawia na dachu ogórki i inne warzywa, z których wykonuje swoje przetwory.
Tytuł SITOPIA Jak jedzenie może ocalić świat Autor Carolyn Steel Wydawnictwo Wysoki zamek EAN 9788396010728 ISBN 9788396010728 Kategoria Nauki humanistyczne\Socjologia ilość stron 416 Format 14x21.5x2.4 cm Rok wydania 2021 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.6 kg
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla SITOPIA Jak jedzenie może ocalić świat Steel, Carolyn. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.