Tajniki suszenia żywności to funkcjonalny przewodnik, dzięki któremu krok po kroku nauczysz się wyczarowywać pyszne, pożywne smakołyki z prosto psujących się owoców, warzyw, mięs czy ziół. Odkryjesz zasady suszenia poszczególnych produktów oraz zapoznasz się ze wskazówkami, które pozwolą ci uniknąć podstawowych błędów.W książce znajdziesz cenne informacje na temat:• zalet domowego suszenia żywności;• mechanizmu działania dehydratora;• wyboru stosownego dehydratora i innych akcesoriów kuchennych;• zasad bezpieczeństwa żywnościowego;• metod zezwalających na zachowanie smaku i koloru suszonych produktów;• produktów najlepiej nadających się do suszenia;• czynników wpływających na czas suszenia żywności;• sposobów przygotowywania żywności do suszenia;• przechowywania wysuszonych produktów.Suszone produkty to idealna przekąska, ale też niezwykły dodatek w naszej codziennej kuchni.
Suszone owoce czy orzechy mam zawsze pod ręką w aucie, gdy dopadnie mnie głód. Suszone mięso, warzywa i zioła nieraz goszczą w moim menu, bo są szczególnie aromatycznym elementyem dań. Ważne, by suszonki były korzystnej jakości, bez zbędnych dodatków czy szkodliwych polepszaczy.
Najlepiej robić je samemu. Z tą książką – prawdziwą encyklopedią suszenia żywności – nie będzie to wcale niełatwe, a za to ile da przyjemności dla podniebienia i korzyści zdrowotnych!Ewa WachowiczJeżeli myślisz, iż suszarka do owoców może ci służyć jedynie do produkcji czipsów jabłkowych czy suszonych śliwek, to jesteś w błędzie!
Książka Michelle Keogh nie tylko dostarcza niecodziennych pomysłów na suszone smakołyki, lecz także przedstawia, na co zwrócić uwagę przy wyborze tego urządzenia, jakich błędów unikać w procesie przygotowywania produktów i jak przechowywać suszone wyroby, by nie traciły swych parametry i aromatu.
Tajniki suszenia żywności to poradnik kompletny – pomoże ci oswoić suszarkę, maksymalnie ją zastosować i cały rok cieszyć się zdrowymi, domowymi przetworami.Agata Gregorowicz
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tajniki suszenia żywności w.2020 - michelle keogh - książka. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.