W podręczniku omówiono podstawowe zagadnienia prawa żywnościowego, jego historię i miejsce w polskim systemie prawa oraz zagadnienia szczegółowe, takie jak: kryteria dotyczące jakości żywności, warunków jej produkcji i obrotu nią, znakowanie i prezentacja żywności, materiały i wyroby asygnowane do kontaktu z żywnością, szczególne kategorie żywności, wewnętrzna (zakładowa) i zewnętrzna (urzędowa) kontrola jakości żywności.
Książka pokazuje prawo żywnościowe jako jeden spójny system norm prawnych, niezależnie od pochodzenia źródeł prawa, z których te normy się wywodzą. W poszczególnych rozdziałach przedstawiono w układzie tematycznym wymogi - wynikające łącznie z przepisów polskich i unijnych - stawiane podmiotom działającym na rynku spożywczym.
Dzięki licznemu wskazywaniu przepisów prawnych podręcznik może służyć pomocą w ustalaniu i weryfikacji podstaw prawnych decyzji administracyjnych podejmowanych w toku sprawowanego nadzoru przez organy urzędowej kontroli żywności.
Adresaci: Publikacja przeznaczona jest jednocześnie dla osób nauczających prawa żywnościowego, jak i dla studentów kierunków przygotowujących do pracy zawodowej w branży spożywczej oraz słuchaczy przeróżnego typu studiów podyplomowych z dziedziny zarządzania produkcją i dystrybucją żywności.
Zainteresuje także osoby zajmujące stanowiska kierownicze związane z wewnętrzną kontrolą jakości, odpowiedzialne za kontakty zakładu z przedstawicielami organów urzędowej kontroli żywności. Skorzystać z tej książki mogą w dodatku radcowie prawni i reprezentanci innych zawodów prawniczych.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Prawo żywnościowe. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.