Od lat suszę kwiaty lipy na ziołowy napar, zbieram kwiaty bzu na syrop i nalewkę, ochoczo kulinarnie wykorzystuję młode pędy sosny. Mimo to po lekturze Smakowitych drzew czuję, iż jak dotąd ominęło mnie najlepsze! Mam ochotę z miejsca spakować koszyk i nożyce i ruszyć do lasu w poszukiwaniu smakołyków! Czekam na klonowe noski i pąki lipy, by zakisić je i podawać do ulubionych dań, wypatruję listków klonu na domową fermentowaną herbatkę i już nie mogę się doczekać wiosny. Młode listki lipy i brzozy będę dodawać do sałatek codziennie!Dominika Wójciak, autorka książek kulinarnych (Jednogarnkowa jarzynova, Sezonowe warzywo, Ziarno)Autorka Skarbów ogrodu, Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje unikalne przepisy na dania z drzew.Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj sosnowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swych gości oryginalnymi daniami prosto z lasu.najlepsza książka kulinarna 2018 roku według Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (AIG PRIX)!Małgorzata Kalemba-Drożdż – autorka książek Skarby ogrodu, Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty i Różane przepisy. Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Pochodzi z Krakowa, doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Smakowite drzewa. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.