Pyszne przepisy dla warzywnych niejadków. Niedużo osób wynosi z domu rodzinnego poprawne nawyki żywieniowe, gdzie podstawę naszej piramidy pokarmowej stanowią warzywa i owoce. Niejednokrotnie traktujemy je jako niesmaczny dodatek do dań na widok którego niemało osób, a zwłaszcza dzieci, ma „alergię".
Jedzenie warzyw kojarzymyw głównej mierze z dietami odchudzającymi, ale ich dobroczynne działanie na cały organizm ma dużo pokaźniejsze „pole rażenia". Substancje w nich zawarte odżywiają nasze ciało, wzmacniają oporność, zapobiegają i chronią w sposób naturalny przed wieloma chorobami, a choćby leczą.
I tak likopen w pomidorach ulepsza niepodatność i redukuje stan zapalny. Warzywa zawierające skrobię chronią przed rakiem przewodu pokarmowego. Jedzenie roślin z rodziny krzyżowych - brokułów, brukselki, kalafiora czy rzeżuchy, chroni nie tylko przed nowotworami, lecz również ma pozytywny wpływ na mózg, wzrok, łagodzi alergiczne zapalenie dróg oddechowych.
Pomagają one przy cukrzycy typu 2, a nawet są {pomocn|przydatn)e w leczeniu autyzmu. Dzięki warzywom w naszej diecie zmniejszamy ryzyko rozwoju chorób serca, udaru oraz nadciśnienia tętniczego. Hanna Stolińska-Fiedorowicz obala mity o zielonych warzywach i udowadnia, że mogą na stałe zagościć w naszym menu jako smaczne i niecodzienne dania.
Z książki dowiemy się jakie warzywa spożywać w poszczególnych miesiącach roku. Jak je przechowywać i przygotowywać, by wydobyć jak najwięcej z ich zdrowotnego potencjału. Autorka pokazuje również, w jaki sposób wprowadzić je do swojej diety w celu poprawy samopoczucia oraz zapobiegania poważniejszym dolegliwościom w przyszłości.
Ostrzega również, kiedy spożywanie niektórych roślin może osłabiać lub wzmacniać działanie przyjmowanych przez nas leków. Paula Kraśniewska w blisko 90 przepisach pokazuje, że zielone warzywa i przyprawy mogą przybrać postać smakowitych i sycących dań.
Przełamuje stereotypy związane z ich właściwościami, smakiem i wyniesionym z domu rodzinnego sposobem przyrządzania. Tytuł Jedz zielone Autorzy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Paula Kraśniewska Wydawnictwo Wydawnictwo M EAN 9788380212206 ISBN 9788380212206 Kategoria Kuchnia,diety\Diety i zdrowe żywienie Liczba stron 256 Format 16.5x22x1.3 cm Rok wydania 2019 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.554 kg
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Jedz zielone. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.