Książka, dzięki której kucharz zacznie czytać, a reporter gotować
Fascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie w ogóle.
Ewa Wołkanowska-Kołodziej to zdolna reporterka, Genowefa Wołkanowska to znana na całej Litwie kucharka. Książka powstała z połączenia talentów matki i córki.
Z książek kucharskich się korzysta, sięgając po przepisy. Z niniejszej na dodatek korzystać można, ale czyta się ją typowo, żeby nie rzec dosadniej, pochłania, niczym najwspanialszego cepelina nadzianego baraniną. To fantastyczna opowieść o dzisiejszej Wileńszczyźnie i Litwie. Pisana poprzez Polkę, lecz niepolonocentryczna, opowieść współczesna, lecz pełna odniesień do historii. Pełną gębą reportaż z elementami eseju i mnóstwem perfekcyjnych tradycyjnych litewskich przepisów – oto, co właśnie trzymacie Państwo w dłoniach. A coś takiego trzyma się w dłoniach nieczęsto.
ROBERT MAKŁOWICZ, krytyk kulinarny i podróżnik
Wreszcie wiem, czemu smażony chleb to najlepsza zakąska do piwa, jak smakuje hematogenas, czy kapłun pije się, czy się go je, no i czemu Litwini kochają cepeliny. Ale książka Ewy to reportaż o pokoleniach, które spotykają się przy suto zastawionym stole. Pełen humoru i miłości. Miłości do Wilna, rodziny, gotowania i do dzielenia się jedzeniem.
KATARZYNA BONI, reporterka
ISBN: 9788326823978
Kod paskowy: 9788326823978
Autorzy: Wolkanowska-Kołodziej Ewa
Wydanie: 1
Rok wydania: 2016
Kod wydawcy: 28793
Miejscowość: Warszawa
ilość stron: 304
Oprawa: Twarda
PKWiU: 58.11.1
Format: 17.0x24.0cm
Głębokość (mm): 25
Waga: 0.91
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Wilno. rodzinna historia smaków. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.