Zostań hodowcą bąbelków! Choć fermentowane napoje znane są od wieków, ostatnio przeżywają prawdziwy renesans. Dzisiaj możesz przygotować je we własnym domu! Poznaj smak samodzielnie przygotowanych kefiru, kombuczy, amazake, cydru, lassi i rejuvelacu.
zagwarantujemy, iż gdy raz spróbujesz domowego miodu pitnego, nigdy nie sięgniesz po słodkie napoje gazowane ze sklepu. Choć fermentację odkryto w wyniku błędu, jej magii wyjątkowo ekspresowo ulegli ludzie z różnych stron świata.
Fermentowanie gwarantowało dłuższą przydatność do spożycia, lecz też zapewniało zupełnie nowe doznania smakowe. W Rosji powstał kefir, amazake sprezentowali nam Japończycy, lassi dotarło do nas z Indii, a miód pitny z Afryki.
Przygotowane w domu kefiry, kombucza albo cydry nie tylko nieprzeciętnie smakują, lecz też pozytywnie wpływają na zdrowie. Ich picie odżywia mikrobiotę jelitową, a nie od dziś wiadomo, że jelita to nasz drugi mózg.
Nie musisz łykać tabletek, żeby dostarczyć probiotyków swemu organizmowi – starczy zdrowa dieta i kilka łyków fermentowanych napojów każdego dnia. Tajniki dzikiej fermentacji poznasz dzięki Ninie i Sebastianowi, którzy w 2015 roku otworzyli na południu Francji browar Lökki.
Produkują w nim ekologiczne i zdrowe napoje fermentowane. Teraz dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z tobą. To prostsze, niż myślisz! Tytuł Kombucza, kefir i spółka. Fermentowane napoje z całego świata Autor Lokki Tłumacz Justyna Nowakowska Wydawnictwo Znak Koncept EAN 9788324082957 ISBN 9788324082957 Kategoria Poradniki\Napoje i używki ilość stron 160 Rok wydania 2022 Oprawa Twarda Wydanie 1
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kombucza, kefir i spółka. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.