Mimo poprawy standardu opieki medycznej wzrost chorób cywilizacyjnych przybiera na sile. Jakie są tego przyczyny i jak możemy się przed nimi bronić? Książka ta wyjaśnia w fachowy sposób, opierając się na ponad 1400 badaniach naukowych, dużo kontrowersji związanych z właściwym odżywianiem się. Daje ponadto wielowymiarowy obraz zdrowego trybu życia. Łączy osobiste rozwiązania i doświadczenia autora z najbardziej epidemiologicznie i klinicznie efektywnymi sposobami odżywiania się na świecie. Uwzględnia balans insulinowy, pH i redoks w nietrudnym do użytkowania planie żywieniowym. Utrzymanie korzystnego stanu zdrowia jest dodatkowo związane z rezygnacją z tego, co szkodzi, ale w szerszym aspekcie daje sporo korzyści. Przestawienie się na zdrowszą dietę może być kulinarną przygodą.
Tematy poruszane w książce:
jak odżywiają się najdłużej żyjący na ziemi ludzie
co sprzyja zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej i minerałowej, insulinooporności, syndromowi metabolicznemu, chorobom serca i układu krążenia, osteoporozie i niedomaganiu nerek
w jaki sposób sól wpływa na usztywnienie, a potas na uelastycznienie naczyń krwionośnych
insulina powoduje, iż rośniemy w górę, następnie wszerz, a potem chorujemy. Skutek syndromu anabolicznego
indeks glikemiczny nietożsamy z insulinowym
białko zwierzęce bogate w metioninę działa zakwaszająco i prooksydacyjnie
w jaki sposób trzy produkty, cukier, mięso i nabiał główne przyczyny otyłości otłuszczają brzuch i wątrobę
jaką rolę przy nowotworze odgrywa insulina i IGF-1. Jak je obniżyć
czy dieta ketogenna działa hamująco na raka?
dysfunkcja mitochondrialna i cytopatia przyczyny i skutki
stres oksydacyjny i nitrozacyjny co im przeciwdziała
zdrowe tłuszcze czy mogą szkodzić
jakie posiłki powodują dysfunkcję śródbłonka
dlaczego diety low-carb powodują szybką redukcję wagi a potem pogarszają zdrowie
co zniża, a co unosi ryzyko choroby Alzheimera
produktywne terapie żywieniowe przy chorobach serca i układu krążenia, raku prostaty, cukrzycy, reumatyzmie, dysfunkcji śródbłonka
dysbioza jelit i zespół nieszczelnego jelita jak przyczynia się do tego dieta naszej cywilizacji
dowody dieta roślinna bez niedoborów i dogmatów
Tytuł Metoda doktora Jacobsa. Żyj zdrowo i przyjemnie! Autor dr med Ludwig Manfred Jacob Wydawnictwo Purana EAN 9788366200227 ISBN 9788366200227 Kategoria Literatura, Zdrowie i uroda ilość stron 427 Format 16x23 cm Rok wydania 2019 Oprawa broszurowa
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Metoda doktora jacobsa. żyj zdrowo i przyjemnie. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.