Reprint wydań z 1904 i 1908 roku. "Wydając tą książkę miałam na celu, aby nasze młode gospodynie znalazły w niej poradę i pomoc, oraz ażeby stać się ona mogła podręcznikiem dla tych kobiet doświadczonych i gospodyń wytrawnych, które rozumieją potrzebę urozmaicenia kuchni domowej.
Nie ma bowiem nic gorszego w kuchni jak jednostajność, która często jest powodem wstrętu i przesytu. Posiadając to na uwadze, do potraw ogólnie znanych dodałam znaczną liczbę przepisów wytwornych, wskazując nadto przy każdej potrawie sposób jej podawania.
Bo jak najatrakcyjniejsza kobieta przez strój nieodpowiedni i niegustowny ujmuje sobie powabu, tak też najsmaczniejsza potrawa traci na wartości, gdy podaje się ją w niestosownym garniturze lub sosie..." M.
Norkowska Tom I-liczne tablice, zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, z uwzględnieniem kuchni jarskiej. Podział i rozpoznawanie mięsa, korzystne rady, sosy, zupy (ciepłe, zimne, postne), dodatki do zup; ciasta do pasztetów i pasztety, ryby i raki, ryby morskie, wołowina, biszkopty, pączki i faworki, kremy, galarety i wszystko czego dusza zapragnie.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Najnowsza kuchnia. piekarnia i cukiernia. wytworna i gospodarska. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.