Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego" cholesterolu LDL, a także obniżone stężenie „dobrego" cholesterolu HDL w ascetycznicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.
Wykrycie, a następnie leczenie (na dodatek dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest nad wyraz ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
użycie trafnej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już posiadają podwyższone stężenie triglicerydów, lecz także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
• z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,
• z zaburzeniami metabolicznymi,
• z cukrzycą, zwłaszcza rodzaju 2,
• z niedoczynnością tarczycy,
• z chorobą nerek,
• przyjmujących pewne leki, m.in. Niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.
Tytuł Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyzszonym stężeniem triglicerydów Autor Aleksandra Cichocka Wydawnictwo Medyk EAN 9788364045660 ISBN 9788364045660 Kategoria Poradniki\Uroda i zdrowie ilość stron 96 Rok wydania 2018 Oprawa Miękka
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Zalecenia dietet. dla pacjenta z podwyższonym. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.