kolekcję książek Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na zróżnicowane potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje się kulinariami. W atrakcyjnie wydanych poradnikach znajdziecie Państwo równocześnie przepisy z klasycznej polskiej kuchni, jak i te, które mają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata.
-------
Domowe wyroby to głównie tradycyjne polskie przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, wynajdziemy tu jednak także inspiracje kulinarne z innych kultur.
Książka podzielona jest na 6 rozdziałów, w których zgromadzono przepisy na wędzonki, pasztety i smarowidła do kanapek, pieczenie na ciepło i na zimno, rolady, mięsa panierowane i szaszłyki i zalewy i marynaty.
Mięsa i wędliny przygotowywane w domu zyskują coraz obszerniejszą popularność – bazują na naturalnych składnikach, są zdrowsze, pozbawione chemii, która dodawana jest do sklepowych wyrobów, w dodatku można je doprawiać według własnych upodobań. Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu zebraliśmy przepisy na rozmaite wędzone mięsa oraz ryby, pieczone szynki i nadziewane rolady, które można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno, na domowej produkcji kiełbasy, parówki i kaszanki, mnóstwo miejsca poświęciliśmy także domowym pastom, smarowidłom i pasztetom, które można z łatwością i ekspresowo przygotować, a w chłodnym miejscu przechowywać choćby przez kilka dni.
-------
Gotowanie ze Smaczną kuchnią choćby najbardziej wybredne gusta i podniebienia. Każdy odnajdzie tu coś dla siebie – kulinarni eksperymentatorzy i zwolennicy tradycyjnej kuchni. Dzięki starannym opisom i wskazówkom każdą potrawę z całą pewnością uda się przyrządzić. Atrakcyjne albumowe wydanie polecamy także na prezent, zarówno osobne tomy, jak w kolekcjonerskim komplecie: cztery książki z serii plus w gratisie poradnik 365 dni w ogrodzie i na działce w eleganckim ekspozytorze.
Przepis na kiełbasę swojską
składniki:
• 1½ kg szynki wieprzowej,
• 400 g łopatki wieprzowej,
• 500 g wołowiny z udźca,
• 600 g boczku,
• 400 g słoniny,
• 1 główka czosnku,
• 6 łyżeczek grubo mielonego pieprzu,
• 6 łyżek majeranku,
• 34 g + 25 g soli peklującej,
• 150 ml lodowatej wody,
• jelita wieprzowe do nadziewania.
Wykonanie kiełbasy swojskiej
Wszystkie mięsa starannie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Szynkę i łopatkę pokroić w dużą kostkę, przełożyć do miski i oprószyć 34 g soli peklującej. Wymieszać. Boczek, udziec wołowy i słoninę również pokroić w kostkę, przełożyć do drugiej miski i oprószyć 25 g soli peklującej. Wymieszać. Obie miski przykryć i wstawić do lodówki na 2 doby. Od czasu do czasu mięso przemieszać. Mięsa wyjąć z lodówki i szynkę z łopatką zemleć w maszynce o znacznych oczkach, a boczek z wołowiną i słoniną przepuścić poprzez sitko z drobnymi otworami. Oba zmielone mięsa przełożyć do jednej miski, dodać posiekany czosnek, pozostałe przyprawy i lodowatą wodę. Dokładnie całość wymieszać. Mięsnym farszem nadziać jelita i formować kiełbasy. Odwiesić je w chłodne miejsce, aby obeschły (na około 8 godzin). Kiełbasy wędzić w temperaturze 60°C poprzez 3 godziny. Uwędzone parzyć w wodzie o temperaturze 80°C poprzez 20 minut. Gotowe powiesić w chłodnym miejscu, aby obeschły. Przechowywać w lodówce.
Przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem
elementy:
• 5 jajek,
• 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
• 1 szalotka lub czerwona cebulka,
• 1 łyżka majonezu,
• 2 łyżki miękkiego masła,
• kilka gałązek natki pietruszki,
• sól, pieprz do smaku.
Wykonanie pasty jajecznej z tuńczykiem
Jajka umyć i ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o niedużych oczkach. Cebulę obrać, umyć i drobniutko posiekać. Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Rozgnieść go widelcem. Dodać starte jajka i posiekaną cebulę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość skrupulatnie wymieszać z majonezem i miękkim masłem. Pastę przełożyć do szklanego pojemnika. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowym i posiekać. Posypać nią pastę i wstawić do lodówki, by się schłodziła. Pastę przechowywać w lodówce do 3 dni.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Smaczna Kuchnia - Domowe Wyroby,827KS. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.