Zdjęcia produktu


Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej (Wolters Kluwer Polska SA)

(nauka, technika, informatyka, prawo / 2022 / Wolters Kluwer / Piotr Ślęzak / 9788382865448)
E-booki Wolters Kluwer Polska SA
Dostepność na dzień 27.12.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

100,94 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 100,94 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu TaniaKsiazka.pl jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej

Tytuł Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej Autor Piotr Ślęzak Język polski Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska SA ISBN 978-83-8286-544-8 kolekcja Monografie Rok wydania 2022 ilość stron 324 Format pdf Spis treści WPROWADZENIE

ROZDZIAŁ PIERWSZY KULINARIA - ZAGADNIENIA PODSTAWOWE.
I. Ustalenia terminologiczne
1. Słowo wstępne
2. Gastronomia
3. Sztuka kulinarna, kuchnia
4. Turystyka kulinarna
5. Dietetyka
6. Kulinaria – próba stworzenia definicji
II. Kulinaria a własność intelektualna
III. Rys historyczny
IV. Kulinaria – powłoka źródłowa i wynikowa


ROZDZIAŁ DRUGI OZNACZENIA JAKOŚCIOWE KULINARIÓW

I. Słowo wstępne
II. Oznaczenia jakościowe w prawie unijnym
1. Wprowadzenie
2. Bronione oznaczenia geograficzne
A. Uwagi wprowadzające
B. Produkty rolne i środki spożywcze
C. Chronione nazwy pochodzenia i bronione oznaczenia geograficzne
D. Nazwy wyłączone z rejestracji
E. Kolizja zarejestrowanych oznaczeń ze znakami towarowymi
3. Gwarantowane tradycyjne specjalności
4. Jakościowe oznaczenia fakultatywne
A. Istota określeń fakultatywnych
B. Produkty górskie
C. Produkty rolnictwa wyspiarskiego
5. Napoje alkoholowe
A. Alkohol jako środek spożywczy
B. Wyroby winiarskie
a. Kategoria wyrobów winiarskich
b. Wina
c. Wina aromatyzowane
C. Napoje spirytusowe
6. Wody mineralne i źródlane
III. Oznaczenia jakościowe w prawie polskim
1. Zasada ogólna
2. Krajowa ochrona zwykłych oznaczeń geograficznych
3. Ochrona krajowa kwalifikowanych oznaczeń geograficznych
A. Produkty rolne i środki spożywcze
B. Wyroby winiarskie
C. Napoje spirytusowe
D. Wody mineralne i źródlane

ROZDZIAŁ TRZECI ZNAKI TOWAROWE W OBSZARZE KULINARIÓW

I. Wprowadzenie
II. Zagadnienia podstawowe
1. Pojęcie znaku towarowego
2. Definicja znaku towarowego
3. Warianty znaków towarowych
4. Postacie normatywne znaków handlowych
5. Przeszkody rejestracji
A. Słowo wstępne
B. Bezwzględne przeszkody rejestracji
C. Względne przeszkody rejestracji
6. Treść prawa z rejestracji
III. Konwencjonalne znaki towarowe
1. Istota oznaczenia tradycyjnego
2. Oznaczenia słowne
3. Oznaczenia graficzne
4. Oznaczenia słowno – graficzne
IV. Niekonwencjonalne znaki towarowe
1. Istota oznaczenia niekonwencjonalnego
2. Znaki przestrzenne
3. Znaki ruchome
4. Hologramy
5. Odcień i zestawienie kolorów
6. Znaki pozycyjne
7. Znaki dźwiękowe
8. Gest
9. Znaki dotykowe
10. Smak
11. Zapach

ROZDZIAŁ CZWARTY WYNALAZKI KULINARNE

I. Wprowadzenie
II. Wynalazek kulinarny
1. Istota wynalazku
2. Rozwiązanie o charakterze technicznym
3. Nowość
4. Poziom wynalazczy
5. Możliwość przemysłowego użycia
6. Wynalazki niepodlegające opatentowaniu
7. Wynalazki kulinarne
III. Patent na wynalazek kulinarny
1. Treść patentu
2. Zakres patentu

ROZDZIAŁ PIĄTY KULINARIA JAKO PRAWNIE chroniONA TAJEMNICA

I. Wprowadzenie
II. Kulinaria jako know – how
1. Pojęcie
2. Zakres kow – how
3. Kulinarne know - how
III. Kulinaria jako tajemnica przedsiębiorstwa
1. Pojęcie i zakres kulinarnej tajemnicy przedsiębiorstwa
2. Przykłady kulinariów stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa
IV. Sposoby naruszenia prawnie chronionej tajemnicy
V. Tajemnica jako prawo podmiotowe

ROZDZIAŁ SZÓSTY KULINARIA W PRAWIE AUTORSKIM

I. Wprowadzenie
II. Kulinaria jako utwór w prawie autorskim
1. Założenie podstawowe
2. Kulinaria jako idea
3. Przesłanki, których spełnienie pozwala uznać kulinaria za utwór
A. Wstęp
B. Oryginalność
C. Jednostkowy charakter
D. Ustalenie
4. Utwór inspirowany i opracowanie
5. Pokrewieństwo pomiędzy kulinariami a utworem muzycznym
A. Wstęp
B. Komponenty
C. Proporcje komponentów
D. Harmonia elementów
E. Rytm
III. Powłoka źródłowa
1. Przepis kulinarny jako utwór
2. Utwory zawierające przepisy kulinarne
3. Książki kucharskie, blogi kulinarne, cykliczne audycje telewizyjne
A. Wstęp
B. Książki kucharskie
C. Blogi kulinarne
D. Cykliczne audycje telewizyjne
4. Przepis jako subkategoria utworu użytkowego
IV. Warstwa wynikowa
1. Potrawa jako utwór
2. Czy smak może być utworem?
3. Czy sposób podania potrawy może być utworem?
4. Przyrządzanie potraw jako artystyczne wykonie

Zakończenie

Dane oraz specyfikacja:

  • Kategoria

    E-booki
  • Producent

    Wolters Kluwer Polska SA
  • ISBN

    9788382865448
  • Autor

    Piotr ślęzak
  • Wydawnictwo

    Wolters kluwer
  • Rok wydania

    2022
  • Tematyka

    Nauka, technika, informatyka, prawo
  • Przecena

    -
  • Opinia użytkowników

    -

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej (sklep TaniaKsiazka.pl)
    100,94 zł Sklep TaniaKsiazka.pl
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 100,94 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii E-booki