Zdjęcia produktu


Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu - szanse i zagrożenia t.2 (FNCE)

(FNCE / 9788365096302)
E-booki FNCE
Dostepność na dzień 13.05.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

19,00 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 19,00 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu TaniaKsiazka.pl jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu - szanse i zagrożenia...

Opierając się na definicji pojęcia bezpieczeństwo, możemy opisać bezpieczeństwo zdrowotne jako stan braku poczucia zagrożenia, w tym przypadku zagrożenia, mogącego doprowadzić do pogorszenia lub utraty zdrowia człowieka.

Zagrożeniami takimi, bezpośrednio odczuwanymi przez człowieka albo ujmując ogólnie – społeczeństwo, są z reguły choroby, w tym tzw. Cywilizacyjne lub społeczne, jak: choroby układu krążenia, nowotwory, nadwaga, narkomania, alkoholizm, depresja i inne.

Identyfikując zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego należy pamiętać też o takich czynnikach jak stan służby zdrowia w danym kraju, złe warunki pracy czy też zagrożenia klimatyczno-przyrodnicze.1 Według Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowie powinno rozpatrywać się nie tylko w ujęciu negatywnym jako brak choroby albo kalectwa,równie ważny jest aspekt pozytywny, aktywny, upatrujący zdrowie w stanie pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu.

Mówiąc o zdrowiu, należałoby więc nie tylko analizować poszczególne choroby i sposoby ich zwalczania, lecz w takim samym stopniu warto skoncentrować się na problemie: jak wzmacniać nasze zdrowie? Dużą rolę w tych działaniach może odgrywać promocja zdrowia, która według Karty Ottawskiej (ustanowionej podczas Międzynarodowej Konferencji Promocji Zdrowia w Ottawie w 1986 r.) daje człowiekowi możliwość rozszerzenia kontroli nad własnym zdrowiem i tym samym jego poprawę.

W Karcie Ottawskiej mowa jest o strategii promocji zdrowia, obejmującej współzależne, jednoczesne działania w zakresie: określenia założeń zdrowotnej polityki społecznej, tworzenia środowisk wspierających zdrowie, wzmacniania działań społecznych i reorientacji świadczeń zdrowotnych.

Rosnące znaczenie problematyki bezpieczeństwa zdrowotnego, potrzeba poszerzania wiedzy na temat zdrowia człowieka i wzmacniania promocji i profilaktyki w obszarze zdrowia, stało się motywem do organizacji Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Bezpieczeństwo zdrowotne – ujęcie interdyscyplinarne".

Rozważania uczestników tej Konferencji a zarazem Autorów publikacji, którą oddajemy w ręce Czytelnika, zawierają się w obszarze bezpieczeństwa żywności i w żywieniu, a dokładniej - w analizie szans i zagrożeń, związanych z produktami żywnościowymi, w ukazaniu wpływu edukacji na współczesne postawy żywieniowe i wybory konsumenckie, jak również w ujęciu prawnym problematyki bezpieczeństwa żywności i żywienia.

Dane oraz specyfikacja:

  • Kategoria

    E-booki
  • Producent

    FNCE
  • ISBN

    9788365096302
  • Wydawnictwo

    Fnce
  • Przecena

    -
  • Opinia użytkowników

    -

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.2 (sklep TaniaKsiazka.pl)
    19,00 zł Sklep TaniaKsiazka.pl
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 19,00 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu - szanse i zagrożenia t.2. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii E-booki