Tytuł Mikrobiota przewodu pokarmowego Autorzy Anatol Panasiuk, Joanna Kowalińska Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-5936-6 Rok wydania 2019 Wydanie 1 ilość stron 250 Format mobi, epub Spis treści 1. Wstęp 1 2. Mikrobiota – charakterystyka ogólna 4 3. Charakterystyka mikrobioty jamy ustnej 9 3.1. Mikrobiota a choroby jamy ustnej 15 3.1.1. Potężne patogeny 15 3.1.2. Kompozycje poszczególnych patogenów/bakterii 16 3.1.3. Mikrobiom 18 3.1.4. Nowotwory jamy ustnej 19 4. Charakterystyka mikrobioty przełyku 22 4.1. Mikrobiota przełyku osób zdrowych 24 4.1.1. Wpływ wieku, diety i PPI na mikrobiotę przełyku 24 4.2. Mikrobiota w chorobach przełyku 28 5. Mikrobiota żołądka 37 5.1. Wpływ bakterii Helicobacter pylori na mikrobiotę żołądka 39 5.2. Wpływ PPI i antybiotyków na mikrobiotę żołądka 41 5.3. Wpływ diety na mikrobiotę żołądka 41 5.4. Wpływ chorób niezwiązanych z żołądkiem na mikrobiotę żołądka 43 5.5. Choroby żołądka 43 6. Mikrobiota jelitowa 47 6.1. Skład mikrobioty 47 6.2. Funkcje mikrobioty 50 7. Czynniki wpływające na mikrobiotę 55 7.1. Wpływ czynników wewnętrznych na mikrobiotę jelitową 55 7.1.1. Wiek 55 7.1.2. Płeć 63 7.1.3. Skład krwi 63 7.1.4. BMI 65 7.1.5. Rasa – pochodzenie etniczne 68 7.1.6. Czynniki genetyczne gospodarza 70 7.2. Wpływ diety na mikrobiotę jelitową 70 7.3. Wpływ palenia tytoniu na mikrobiotę jelitową 76 7.4. Wpływ leków na mikrobiotę jelitową 76 7.4.1. Inhibitory pompy protonowej (PPI) 76 7.4.2. Leki przeciwkrzepliwe 77 7.4.3. Metformina 77 7.4.4. Statyny 78 7.4.5. Antybiotyki 79 7.4.6. Inne leki 79 7.5. Wpływ chorób na mikrobiotę jelitową 81 7.5.1. Zespół jelita drażliwego (IBS) 82 7.5.2. Nieswoiste zapalenie jelit (IBD) 85 7.5.3. Celiakia 87 7.5.4. Nowotwory przewodu pokarmowego 88 7.5.5. Rak jelita grubego 90 7.5.6. Biegunka infekcyjna 92 7.5.7. Choroby układu oddechowego 93 7.5.8. Choroby wątroby 94 7.5.9. Alkoholowa choroba wątroby (ALD) 99 7.5.10. Kamica nerkowa 101 7.5.11. Fibromialgia 103 7.5.12. Zaburzenia metaboliczne 104 7.5.13. Osteoporoza 109 7.5.14. Choroby układu sercowo-naczyniowego 110 7.5.15. Choroby ośrodkowego układu nerwowego 114 7.5.16. Przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO) 115 7.5.17. Objawowa niepowikłana choroba uchyłkowa jelita grubego 119 8. Modyfikacja mikrobioty jelitowej 121 8.1. Prebiotyki, probiotyki i synbiotyki 123 8.2. Ryfaksymina alfa (RFXα) 125 8.3. Kwas ursodeoksycholowy (UDCA) 130 9. Modyfikacja mikrobioty jelitowej przy pomocy czynnika egzogennego – drożdży Saccharomyces boulardii CNC M I-745 131 9.1. Drożdże Saccharomyces boulardii a inne drożdże Saccharomyces 131 9.2. Saccharomyces boulardii CNCM I-745 – mechanizm działania 132 9.2.1. Działanie troficzne (w tym enzymatyczne) 132 9.2.2. Działanie przeciwdrobnoustrojowe 133 9.2.3. Działanie metaboliczne 133 9.2.4. Działanie przeciwzapalne 134 9.3. Wpływ drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-745 na mikrobiotę jelitową – badania niekliniczne 137 9.4. Wpływ drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-745 na mikrobiotę jelitową – badania kliniczne 148 10. Modyfikacja mikrobioty przy pomocy czynnika endogennego – bakterii Bifidobacterium infantis 35624 168 10.1. Wpływ szczepu Bifidobacterium infantis 35624 na mikrobiotę 171 11. Podsumowanie 172 Piśmiennictwo 175 Skorowidz 189
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Mikrobiota przewodu pokarmowego. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.