Wegetarianizm to sposób odżywiania się polegający na wyłączeniu z diety mięsa, ryb i wszystkich albo tylko niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego, jak na przykład mleko czy jaja. Wykorzystywanie tej diety zapewn: 1.Niższa wartość energetyczna w porównaniu do diet klasycznych.
Badania wykazują, iż osoby stosujące ten model żywienia mają mniejszą masę ciała, korzystne BMI – w porównaniu do osób stosujących dietę konwencjonalną. 2. Pokaźniejsza zawartość węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego,wynikająca ze spożycia warzyw, owoców, a także produktów zbożowych.
3. Powiększony udział nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), wynikający z pokaźniejszego spożycia orzechów, nasion i tłuszczy roślinnych albo rybich. 4. Większa podaż antyoksydantów – substancji mających działanie przeciwzapalne.
5. Brak lub niewiele znacząca zawartość cholesterolu, z którego wysokim poziomem związane jest duże ryzyko chorób układu krążenia. 6. Stosowna ilość potasu i sodu. 7. Zwiększona podaż witaminy C, wynikająca z pokaźniejszego spożycia warzyw i owoców.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dania wegetariańskie dla osób z cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym, AZ#AC61ED40EB/DL-ebwm/pdf. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.