W monografii podjęto próbę syntezy najważniejszych informacji dotyczących produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności z uwzględnieniem realiów i możliwości organizacyjno-wytwórczych polskiego rolnictwa. Przyjęto hipotezę, że produkcja żywności w skali globalnej, z całkowitym wykluczeniem chemizacji rolnictwa, nie jest możliwa, zaś użytkowanie agrochemikaliów w sposób przemyślany i rozsądny stanowi czynnik plonochronny, także w aspekcie jakości płodów rolnych.
Przegląd literatury rozpoczęto od przedstawienia uregulowań prawnych związanych z produkcją zdrowej i bezpiecznej żywności. Uwypuklono znaczenie jakości siedliska rośliny uprawnej, adekwatnego poziomu agrotechniki, kompensowania chemizacji produkcji rolniczej (ze szczególnym uwzględnieniem rolnictwa naturalnego) dla jakości płodów rolnych.
Zaprezentowano możliwość użytkowania w uprawach rolniczych i ogrodniczych alternatywnego nawożenia naturalnego – artykułu odpadowego – podłoża po uprawie pieczarek. Podjęto rozważania dotyczące zalet i wad roślin modyfikowanych genetycznie (transgenicznych) oraz podjęto próbę realnej oceny – czy stanowią one szansę, czy zagrożenie dla rolnictwa i rynku żywności.
na dodatek w monografii wykazano bezpośrednie zależności występujące między systemem produkcji rolniczej a produktem finalnym – żywnością. Przedstawiono związki pomiędzy zrównoważoną produkcją rolniczą a zdrową dietą oraz przybliżono walory prozdrowotne wybranych roślin.
W zakończeniu monografii sprecyzowano konkluzje wynikające z przedstawionych rozważań oraz wysnuto prognozy dotyczące rozwoju sektora rolno-przetwórczego w kraju i na świecie.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cezary a. kwiatkowski, elżbieta harasim Produkcja rolnicza a bezpieczna żywność - wybrane aspekty. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.