cykl produkcji pieczywa w piekarniach to nie tylko sam wypiek pieczywa, ale także niemało różnych czynności technicznych, a także prace związane z obsługą urządzeń i maszyn produkcyjnych.
Piekarz zna receptury przygotowywania zróżnicowanego rodzaju pieczywa i stwarza je niemal od podstaw. Na początku przygotowuje ciasto z adekwatnej mieszanki mąk i dodatków, a po wyrobieniu i ukształtowaniu czuwa nad właściwym wzrostem i wypiekiem ciasta. Nieraz piekarz zajmuje się również wysyłką produktów i ich sprzedażą.
Pracownik narażony jest na sporo czynników niebezpiecznych, szkodliwych i uciążliwych występujących przy realizowaniu tego zawodu. Dlatego tak istotne jest właściwe przeszkolenie stanowiskowe pracownika zatrudnionego na tym stanowisku.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Omówienie instruktażu stanowiskowego bhp piekarza. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.