Polskie mięso to nie tylko konkretny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, lecz także poruszająca historia jedzenia - tego jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat. Autor w pasjonujący sposób przytacza literaturę, rozmowy z ekspertami, ale i historię znajomych, by nakreślić realnie jak najszerszy obraz,,polskiego mięsa".
Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso.
Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, żeby z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców.
Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, aby dowiedzieć się, jak ważne jest zaangażowanie w walce o udoskonaloną przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery. Jaś Kapela - poeta, pisarz i felietonista, członek zespołu Krytyki Politycznej, weganin i ekolog.
Ostatnio wydał powieść korzystny troll (2015) oraz tomik poetycki Modlitwy dla opornych (2017).
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Polskie mięso. Jak zostałem weganinem i przestałem się bać - (EPUB),249KS. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.