Tytuł Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem Autor Małgorzata Wiśniewska Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego ISBN 978-83-7865-367-7 Rok wydania 2016 liczba stron 356 Format pdf Spis treści Wstęp 7 Rozdział 1. Problematyka jakości i bezpieczeństwa żywności 11 1.1. Pojęcie żywności i istota jej jakości 12 1.2. Bezpieczeństwo żywności 20 1.2.1. Ogólna istota bezpieczeństwa 20 1.2.2. Definicja i istota bezpieczeństwa żywności 23 1.2.3. Uwarunkowania formalno-prawne bezpieczeństwa żywności 29 1.3. Zagrożenia bezpieczeństwa żywności i ich konsekwencje 37 1.3.1. Definicje i rodzaje zagrożeń 37 1.3.2. Zagrożenia w żywności i ich przyczyny 39 1.3.3. Konsekwencje zagrożeń w żywności i zjawisko new emerging risks 45 1.4. Kultura bezpieczeństwa żywności 50 1.4.1. Kultura bezpieczeństwa w świetle pojęcia kultury organizacyjnej 50 1.4.2. Definicja, części i stopnie kultury bezpieczeństwa żywności 55 Rozdział 2. Terroryzm żywnościowy 67 2.1. Pojęcie i zjawisko terroryzmu 68 2.2. Pojęcie i istota terroryzmu żywnościowego 81 2.2.1. Podstawowe definicje i działania związane z terroryzmem żywnościowym 81 2.2.2. Czynniki skażające i ich dotkliwość 85 2.2.3. Zakres i źródła terroryzmu żywnościowego 88 2.3. Typologia i cechy terroryzmu żywnościowego 90 2.3.1. Odmiany terroryzmu żywnościowego 90 2.3.2. Parametry cechujące terroryzm żywnościowy 95 2.4. Wybrane przypadki terroryzmu żywnościowego i ich skutki 97 Rozdział 3. Mechanizmy ochronne, wytyczne i standardy na rzecz obrony żywności 111 3.1. Obrona żywności i jej planowanie 111 3.1.1. Pojęcie obrony żywności 111 3.1.2. Plan obrony żywności i jego realizacja 114 3.2. Obrona artykułu spożywczego w żywnościowym łańcuchu dostaw 125 3.2.1. Istota żywnościowego łańcucha dostaw 125 3.2.2. Programy służące bezpieczeństwu żywnościowego łańcucha dostaw 128 3.2.3. Normy i standardy dotyczące zarządzania ciągłością działania 137 3.3. Wytyczne WHO oraz programy FDA i USDA 140 3.3.1. Podstawowe założenia wytycznych WHO 140 3.3.2. Obrona żywności w programach FDA i USDA 148 3.4. Europejskie mechanizmy wczesnego ostrzegania 161 3.5. Specyfikacja PAS 96 i standardy zatwierdzone przez GFSI 167 3.5.1. Zalecenia specyfikacji PAS 96 167 3.5.2. Obrona żywności w świetle standardów polecanych przez GFSI 178 Rozdział 4. Koncepcja systemu zarządzania obroną żywności 189 4.1. Pojęcie i istota systemu zarządzania 190 4.1.1. System zarządzania w ujęciu definicyjnym 190 4.1.2. Podstawowe założenia i rozwiązania dotyczące systemu zarządzania 198 4.2. Samoocena jako mechanizm ewaluacji i doskonalenia systemu zarządzania 206 4.3. Pojęcie i struktura systemu zarządzania obroną żywności 215 4.3.1. Definicja i główne założenia systemu zarządzania obroną żywności 215 4.3.2. Wersja I systemu zarządzania obroną żywności 217 4.3.3. Wersja II systemu zarządzania obroną żywności 226 4.3.4. Wersja III systemu zarządzania obroną żywności 232 4.4. Model samooceny dojrzałości systemu zarządzania obroną żywności 238 4.5. Empiryczna weryfikacja modelu i jej wyniki 247 4.5.1. Założenia badawcze i ogólna charakterystyka organizacji uczestniczących w badaniu 247 4.5.2. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie A 251 4.5.3. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie B 260 4.5.4. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie C 268 4.5.5. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie D 276 4.5.6. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie E 281 4.5.7. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie F 290 Podsumowanie i wnioski 299 Wykaz najważniejszych skrótów 309 Załączniki 313 Bibliografia 325 Źródła zwarte i czasopisma 325 Netografia 343 Akty prawne, normy 348 Spis rysunków 351 Spis tabel 353
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.