Zdjęcia produktu


Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych (Zakład Optymalizacji Zawodowej Ośrodek UMEA)

(kulinaria, hobby, poradniki / 2012 / 109 / Zakład Optymalizacji Zawodowej Ośrodek UMEA / Bożena Muszyńska / 9788393181896)
E-booki Zakład Optymalizacji Zawodowej Ośrodek UMEA
Dostepność na dzień 10.05.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

22,80 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 22,80 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu TaniaKsiazka.pl jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych...

Doktor Nauk Farmaceutyczych, wieloletni pracownik Katedry Botaniki Farmaceutycznej UJ Collegium Medicum. Autorka kilkunastu prac naukowych publikowanych w międzynarodowych czasopismach, dotyczących badań nad właściwościami grzybów.

W niniejszym opracowaniu, będącym w pewnym sensie podsumowaniem jej doświadczeń, oprócz obszernej dawki niedużo powszechnie dostępnej wiedzy o grzybach, obala z reguły wszechobecny mit o znikomej przydatności grzybów dla organizmu człowieka.1.

WSTĘP 9 2. NAJWAŻNIEJSZE GRUPY FIZJOLOGICZNIE dynamicznYCH METABOLITÓW WTÓRNYCH W OWOCNIKACH BASIDIOMYCOTA 15 2.1. Białka, wolne aminokwasy, aminy biogenne, mocznik15 2.2. Benzochinony 19 2.3. Enzymy 20 2.4.

Ergotioneina 21 2.5. Flawonoidy 22 2.6. Izoprenoidy 23 2.7. Kwasy tłuszczowe 30 2.8. Statyny 31 2.9. Sterole i sfingolipidy 33 2.10. Tokoferole 37 2.11. Węglowodany 42 2.12. Witaminy 47 2.13. Związki fenolowe 50 2.14.

Związki indolowe 54 3. PIERWIASTKI 58 4. WYBRANE ANTYBIOTYKI (występujące w grzybach wielkoowocnikowych) 62 5. Cechy LECZNICZE WYBRANYCH GATUNKÓW JADALNYCH 66 5.1. Auricularia polytricha (Uszak gęstowłosy) 66 5.

2. Agaricus bisporus (Pieczarka dwuzarodnikowa)69 5. 3. Armillaria mellea (Opieńka miodowa) 71 5. 4. Boletus badius (Podgrzybek brunatny) 77 5. 5. Boletus edulis (Borowik szlachetny) 79 5. 6. Cantharellus cibarius (Pieprznik jadalny) 81 5.

7. Lactarius deliciosus (Mleczaj rydz) 85 5. 8. Leccinum scabrum (Koźlarz babka) 87 5. 9. Lentinula edodes (Twardziak jadalny) 90 5. 10. Macrolepiota procera (Czubajka kania) 95 5. 11. Pleurotus ostreatus (Boczniak ostrygowaty) 98 5.

12. Suillus bovinus (Maślak sitarz) 100 5. 13. Suillus luteus (Maślak zwyczajny) 103 6. PIŚMIENNICTWO 105

Dane oraz specyfikacja:

  • Kategoria

    E-booki
  • Producent

    Zakład Optymalizacji Zawodowej Ośrodek UMEA
  • ISBN

    9788393181896
  • Autor

    Bożena muszyńska
  • Wydawnictwo

    Zakład optymalizacji zawodowej ośrodek umea
  • Ilość stron

    109
  • Rok wydania

    2012
  • Tematyka

    Kulinaria, hobby, poradniki
  • Przecena

    -
  • Opinia użytkowników

    -

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych (sklep TaniaKsiazka.pl)
    22,80 zł Sklep TaniaKsiazka.pl
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 22,80 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii E-booki