Zdjęcia produktu


Bezpieczeństwo i jakość żywności (Stanisław Kowalczyk)

(2016 / 461 / Wydawnictwo Naukowe PWN / Stanisław Kowalczyk / 9788301187378)
E-booki Stanisław Kowalczyk
Dostepność na dzień 24.11.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

84,55 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 84,55 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu TaniaKsiazka.pl jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Bezpieczeństwo i jakość żywności

Tytuł Bezpieczeństwo i jakość żywności Autor Stanisław Kowalczyk Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-18737-8 Rok wydania 2016 Warszawa Wydanie 1 ilość stron 416 Format epub, mobi Spis treści Wstęp 9 ROZDZIAŁ 1 Żywność w systemie bezpieczeństwa państwowego 13 Wprowadzenie 13 1.1. Żywność jako dobro ekonomiczne 14 1.2. Pojęcie i status jakości żywności 15 1.3. Bezpieczeństwo żywnościowe w systemie bezpieczeństwa państwa 26 1.4. Bezpieczeństwo żywnościowe – definiowanie problemu 30 1.4.1. Kierunek instytucjonalny bezpieczeństwa żywnościowego 31 1.4.2. Kierunek autorski bezpieczeństwa żywnościowego 41 1.5. Bezpieczeństwo żywnościowe a jego brak 55 1.6. Suwerenność żywnościowa 59 1.7. Koncepcja bezpieczeństwa żywnościowego i bezpieczeństwa żywienia 65 RODZIAŁ 2 Bezpieczeństwo żywności w ujęciu systemowym 73 2.1. Pojęcie bezpieczeństwa żywności 73 2.1.1. Bezpieczeństwo żywności w nurcie instytucjonalnym 74 2.1.1.1. Bezpieczeństwo żywności w prawie UE 74 2.1.1.2. Bezpieczeństwo żywności poza UE 78 2.1.1.3. Bezpieczeństwo żywności na szczeblu globalnym 83 2.1.1.4. Bezpieczeństwo żywności w prawie polskim 86 2.1.2. Kierunek autorski bezpieczeństwa żywności 88 2.1.3. Bezpieczeństwo żywności – konkluzje i uwagi 100 2.2. Oszustwa żywnościowe – fałszowanie żywności 104 2.3. Obrona żywności 120 2.4. Modele ryzyka w obszarze bezpieczeństwa żywności 126 2.4.1. Model F.F. Busty i S.P. Kennedy’ego 127 2.4.2. Model J. Spinka, D.C. Moyera 129 2.4.3. Model JOOB 132 2.5. Współczesne podejście do bezpieczeństwa żywności 140 2.6. Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczeństwo żywności 148 RODZIAŁ 3 Stan bezpieczeństwa żywności na świecie (1828–2015). Teoria „drugiej fali" 153 3.1. Definicja incydentu żywnościowego 154 3.2. Podstawowe założenia Wykazu 155 3.3. Zasięg czasowy badań 156 3.4. Dostępność danych o incydentach według regionów i państw 156 3.5. Zakres merytoryczny 157 3.6. Analiza incydentów żywnościowych 157 3.6.1. Zróżnicowanie regionalne 157 3.6.2. Skala incydentów żywnościowych 161 3.7. Teoria „drugiej fali" 163 3.8. Konkluzje 169 ROZDZIAŁ 4 Bezpieczeństwo i jakość żywności w Polsce 171 4.1. Jakość zdrowotna żywności 171 4.2. Jakość ekonomiczna żywności 174 4.2.1. Skala zafałszowania artykułów żywnościowych – ujęcie syntetyczne 176 4.2.2. Jakość i bezpieczeństwo produktów według grup żywności 180 4.2.3. Główne nieprawidłowości w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności według grup produktów 185 4.3. Konkluzje 196 Aneks statystyczny 198 ROZDZIAŁ 5 Systemy bezpieczeństwa żywności na świecie 205 5.1. System bezpieczeństwa żywności – ujęcie teoretyczne 205 5.2. Modele krajowe 210 5.2.1. Model zintegrowany (skandynawski) 210 5.2.1.1. Dania 210 5.2.1.2. Szwecja 212 5.2.1.3. Pokaźna Brytania 213 5.2.2. Model z instytucją dominującą 214 5.2.2.1. USA 214 5.2.2.2. Francja 223 5.2.3. Model rozproszony 228 5.2.3.1. Polska 228 5.2.3.2. Włochy 234 5.2.4. Ewolucja modeli bezpieczeństwa żywności 239 5.2.4.1. Łotwa 239 5.3. Model regionalny (UE) 242 5.4. Konkluzje 250 ROZDZIAŁ 6 Inicjatywy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i żywności na świecie 253 6.1. Uwagi wstępne: globalne problemy – globalne inicjatywy 253 6.2. Codex Alimentarius FAO/WHO (1963) 254 6.3. Committee on World Food Security (FAO, 1974) 255 6.3.1. Powstanie i działalność Committee on World Food Security 255 6.3.2. CFS a idea Global Partnership for Agriculture, Food Security and Nutrition 256 6.4. Rapid Alert System for Food and Feed (1979) 260 6.5. European Food Safety Authority (UE, 2002) 263 6.6. International Food Safety Authorities Network (FAO/WHO, 2004) 265 6.7. L’Aquila Food Security Initiative (2009) 267 6.8. Emergency Prevention Systems Food Safety FAO (2009) 268 6.9. ASEAN Integrated Food Security (ASEAN, 2009) 270 6.10. European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (UE, 2010) 272 6.11. „OPSON" (2011) 274 6.12. Food Security Information Network (FAO, 2012) 276 6.13. World Bank: Global Food Safety Partnership (2012) 278 6.14. Food Integrity Project (2014) 280 6.15. Konkluzje 284 ROZDZIAŁ 7 Co dalej z bezpieczeństwem żywności 285 7.1. Działania „twarde" 286 7.1.1. Prawo żywnościowe – standardy bezpieczeństwa żywności 286 7.1.2. Wzrost wydajności instytucji kontroli żywności 289 7.1.3. Skracanie żywnościowego łańcucha dostaw 290 7.1.4. Rozwój systemów jakości żywności 292 7.2. Działania „miękkie" 294 7.2.1. Edukacja konsumentów 295 7.2.2. Wzmocnienie ruchów konsumenckich 297 7.2.3. Promocja żywności lokalnej 298 7.2.4. Monitorowanie łańcucha żywnościowego 300 7.3. Konkluzje 301 Zakończenie 303 Słownik angielsko-polski terminów użytych w pracy 306 Bibliografia 310 Załącznik 329

Dane oraz specyfikacja:

  • Kategoria

    E-booki
  • Producent

    Stanisław Kowalczyk
  • ISBN

    9788301187378
  • Autor

    Stanisław kowalczyk
  • Wydawnictwo

    Wydawnictwo naukowe pwn
  • Ilość stron

    461
  • Rok wydania

    2016
  • Przecena

    -
  • Opinia użytkowników

    -

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • Bezpieczeństwo i jakość żywności (sklep TaniaKsiazka.pl)
    84,55 zł Sklep TaniaKsiazka.pl
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 84,55 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Bezpieczeństwo i jakość żywności. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii E-booki