Warzywa to rośliny zielne, które służą człowiekowi za pokarm w postaci naturalnej, bez konieczności technologicznego przerobu, co również stanowi ich ogromną zaletę. Mogą one być spożywane w całości albo tylko częściowo np. Nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie. Można je zjadać na minimalistycznie, ugotowane, usmażone albo upieczone. Mogą być używane jako podstawowy artykuł domowych przetworów, ważny element i komponent potraw lub jako przyprawy.
Rośliny warzywne należą do wielu rodzin. Najpopularniejsze z nich to warzywa kapustne, cebulowe, liściowe, korzeniowe, psiankowate, dyniowate, rzepowate i strączkowe. Wyjątkowo najróżniejszy jest ich wygląd, walory smakowe oraz odżywcze. Przeróżne są także wymagania dotyczące warunków i sposobu ich uprawy, pielęgnacji oraz zbiorów (warzywa jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie).
Mimo, że warzywa pochodzą z rozmaitych stron świata, to zdecydowaną ich większość można uprawiać w polskim klimacie oczywiście po spełnieniu określonych warunków. Zajmuje się tym warzywnictwo i dział ogrodnictwa, obejmujący produkcję warzyw w gruncie, pod szkłem (szklarnie, inspekty) i w tunelach foliowych oraz materiału do rozmnażania.
W oddawanej do państwa rąk publikacji ograniczymy się do praktycznych rad dla potrzeb indywidualnych działkowców. Powinny okazać się one pożyteczne w uzyskaniu jak najlepszych zbiorów, jak również dać odpowiedź na pytanie dlaczego warto uprawiać warzywa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Uprawa warzyw. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.