Kuchnia indyjska lubuje się w bogactwie swoich przypraw. Są one zwykle ostre i tworzą kolorowe mieszanki, niejednokrotnie zabarwiając inne komponenty. Spośród najpopularniejszych wymienić można nawet imbir, cynamon, kardamon, kolendrę, chili i mieszankę zwaną garam masala. Kuchnia indyjska to w sporej mierze różnorodność potraw wegetariańskich. Hindusi z biedniejszych regionów przez wieki musieli sobie radzić bez mięsa, co w pełni im się udawało i nadal udaje. Nie oznacza to jednak zupełnego braku potraw mięsnych w tej kuchni; wprost przeciwnie – są one dość liczną reprezentacją w tej książce, natomiast z przyczyn religijnych nie znajdzie się tutaj dań z wołowiny. Jeśli już coś będziemy smażyć, to nie na pierwszym udoskonalonym tłuszczu, tylko na tzw. Ghee, czyli sklarowanym maśle, które w Indiach prócz znaczenia kulinarnego ma zastosowanie w obrzędach sakralnych.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kuchnia indyjska. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.