Tytuł Tworzenie wartości dla klienta z perspektywy konsumentów i przedsiębiorstw Autorzy Henryk Mruk, Beata Stępień Język polski Wydawnictwo PWE ISBN 978-83-208-2168-0 Rok wydania 2014 Warszawa ilość stron 240 Format pdf Spis treści Wstęp
1. Wartość — jej istota i postrzeganie z perspektywy rynku międzynarodowego
1.1. Koncepcja marketingu — zmiana paradygmatu
1.2. Istota i znaczenie wartości w ofercie przedsiębiorstwa
1.3. Proces zakupu a wartość dla klienta
1.4. Sposoby tworzenia wartości dla konsumenta
1.5. Obszary kreowania wartości dla klienta
1.6. Wartość dla klienta a elementy marketingu
1.7. Sposoby dodawania wartości dla klienta
2. Tworzenie wartości dla klienta z perspektywy przedsiębiorstw międzynarodowych
2.1. Strategie przedsiębiorstw międzynarodowych — między standaryzacją, adaptacją a zachowaniami izomorficznymi
2.2. Charakterystyka rynku goszczącego a zarys systemu zarządzania wartością dla klienta
2.3. Wewnętrzne atrybuty korporacji międzynarodowych wpływające na stopień standaryzacji/adaptacji CVM
3. Zakres, przedmiot i metodyka badań pierwotnych dotyczących zarządzania wartością dla klienta
3.1. Cele, przedmiot i zakres badań
3.2. Zaimplementowane metody i narzędzia badawcze
3.3. Charakterystyka badanych podmiotów
3.3.1. Klienci
3.3.2. Podmioty uczestniczące w ankiecie internetowej
4. Postrzeganie wartości i systemu zarządzania wartością dla klienta poprzez polskich odbiorców — wyniki badań
4.1. Postrzeganie wartości poprzez polskiego klienta — wyniki badań ankietowych
4.1.1. Postrzeganie wartości przez kobiety i mężczyzn
4.1.2. Postrzeganie wartości przez konsumentów w rozmaitym wieku
4.1.3. Postrzeganie wartości a wykształcenie konsumentów
4.2. Ocena klientów dotycząca współpracy z przedsiębiorstwami i wpływu działań marketingowych na wartość
4.2.1. Ocena wpływu działalności marketingowej na wartość przez kobiety i mężczyzn
4.2.2. Ocena wpływu działalności marketingowej na wartość poprzez przeróżne grupy wiekowe
4.2.3. Ocena wpływu działalności marketingowej a wykształcenie respondentów
5. Opinie konsumentów na temat działalności marketingowej przedsiębiorstw polskich i międzynarodowych
5.1. Kto lepiej generuje i proponuje wartość dla klienta — wyniki badań
5.1.1. Opinie pań i panów na temat tworzenia wartości w przedsiębiorstwach polskich i międzynarodowych
5.1.2. Tworzenie wartości w przedsiębiorstwach polskich i międzynarodowych w opiniach osób w najróżniejszym wieku
5.1.3. Opinie na temat tworzenia wartości w przedsiębiorstwach polskich i międzynarodowych — podział ze względu na wykształcenie
5.2. Opinie konsumentów na temat współpracy z przedsiębiorstwami w kreowaniu dla nich wartości
6. Czym jest wartość i jak jest stworzona — wyniki badań przedsiębiorstw
6.1. Czym jest wartość — opinie przedsiębiorstw
6.2. Sposób obsługi klienta i charakter gromadzonych o nim danych — wyniki badań
6.3. Procedura kreacji i oceny wyprodukowanej wartości dla klienta w przedsiębiorstwach — wyniki badań
6.4. Pożądane zmiany w polityce marketingowej — opinie przedsiębiorstw
7. CVM a charakterystyka klientów i branż ankietowanych przedsiębiorstw
7.1. Jacy są i czego oczekują nasi konsumenci — opinie ankietowanych przedsiębiorstw
7. 2. Charakter konkurencji w opinii badanych przedsiębiorstw — wybrane aspekty
7.2.1. Występowanie nieuczciwej konkurencji w opinii badanych przedsiębiorstw
7.2.2. Podmioty stosujące nieuczciwą konkurencję w opinii ankietowanych
7.2.3. Charakter nieuczciwej konkurencji według ankietowanych podmiotów
7.2.4. Podejście do klientów zagranicznych w opinii ankietowanych podmiotów
8. Kreowanie i zarządzanie wartością na rynku mebli w sferze B2B
8.1. Cechy rynku instytucjonalnego
8.2. Bogactwo powiązań a wartość na rynku instytucjonalnym
8.3. Wartość tworzona poprzez przedstawicieli handlowych
8.4. Wartość dla segmentu i wartość indywidualizowana
8.5. Proces decyzyjny na rynku instytucjonalnym a wartość
8.6. Relacje sposobem tworzenia wartości
8.7. Dostarczanie wartości
8.8. Zaufanie jako wartość na rynku B2B
9. Wartość dla pacjenta na rynku farmaceutycznym
9.1. Cechy szczególne rynku farmaceutycznego
9.2. Wartość w ofercie producentów oraz hurtowni farmaceutycznych
9.3. Tworzenie, komunikowanie i dostarczanie wartości dla pacjenta na poziomie aptek
9.4. Wartość z perspektywy macierzy Ansoffa
9.5. Opieka farmaceutyczna formą wartości dla pacjenta
9.6. Potrzeby pacjentów a oferowanie wartości
9.7. Wartość produkowana wewnątrz apteki i w kontaktach z pacjentem
10. Wartość na rynku produktów kosmetycznych
10.1. Makrotrendy zachowań konsumentów a wartość
10.2. Wartość w kanałach dystrybucji produktów kosmetycznych
10.3. Szanse i bariery w aktywności konsumentów — substytucja kosmetyków
10.4. Wartość wzmacniana oddziaływaniem na zmysły
10.5. Przełamywanie schematów źródłem wartości
10.6. Szkolenia elementem tworzenia wartości
10.7. Wartość w przekroju części marketingu
11. Wartość na rynku produktów żywnościowych
11.1. Wydatki na żywność — kierunki rozwoju
11.2. Bariery w strategiach wchodzenia na nowe rynki z produktami żywnościowymi
11.3. Opakowanie a wartość produktów żywnościowych
11.4. Komunikowanie wartości na rynku żywności
11.4.1. Reklama w komunikowaniu wartości
11.4.2. Promocja sprzedaży a wartość
11.4.3. Promocja wartości za pomocą pozostałych narzędzi
Podsumowanie
Bibliografia
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tworzenie wartości dla klienta z perspektywy konsumentów i przedsiębiorstw. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.