Tytuł Teoria smaku w dziełach sztuk ładnych Autor Euzebiusz Słowacki Język polski Wydawnictwo Universitas ISBN 978-83-242-1144-9 Rok wydania 2003 liczba stron 128 Format pdf Spis treści Spis treści
Rozdział I. Nauki wyzwolone, czyli piękne, są naśladowaniem
błyskotliwej natury. Najwyższa doskonałość w seksownym
wystawieniu jest ich celem................................................. 5
§ 1. Co są nauki wyzwolone, czyli atrakcyjne? co błyskotliwe sztuki? Ich
początek. Dlaczego nazywamy je efektownymi? Ich różnica..... 5
§ 2. Postępek w atrakcyjnych naukach i sztukach zależy od obszerniejszego
rozwijania się władz duszy, a szczególniej imaginacji.
Co jest imaginacja? Co geniusz?............................... 9
§ 3. Natura jest przewodnikiem, źrzódłem i materią nauk
atrakcyjnych.......................................................................... 18
§ 4. Nauki efektowne w swoich naśladowaniach i dziełach nie
trzymają się ścisłej prawdy, ale tylko prawdopodobieństwa.
................................................................................ 21
§ 5. O wzorze nadzwyczajnym.......................................................27
§ 6. Najwyższa zmysłowa doskonałość, to jest najdoskonalsze
zmysłowe wystawienie, jest jedynym śrzodkiem, którego
w tworach swych używają błyskotliwe nauki i sztuki.............. 33
§ 7. Smak jest przewodnikiem geniuszu i imaginacji: jego teoria
jest teorią nauk i sztuk pięknych.................................. 37
§ 8. Smak jest więcej aniżeli proste wrażenie od zmysłów duszy
przesłane: jest to uczucie wewnętrzne, które zależy od
imaginacji i rozwagi. Może się rozebrać na pewne początki.
.............................................................................. 39
124
Rozdział II. Teoria smaku..................................................... 42
§ 1. O piękności....................................................................42
§ 2. O uczuciu albo smaku nowości......................................... 53
§ 3. O uczuciu wielkości i górności.......................................... 58
§ 4. O uczuciu, czyli smaku naśladowania.................................71
§ 5. O harmonii.....................................................................77
§ 6. O gracji..........................................................................80
§ 7. O śmieszności................................................................83
§ 8. O uczuciu, czyli smaku moralnym.................................... 86
Dokończenie.........................................................................88
Rozdział III...........................................................................89
§ 1. O ukształceniu, przymiotach i wpływie smaku.................. 89
§ 2. O czułości smaku.............................................................93
§ 3. O delikatności smaku........................................................97
§ 4. O trafności smaku...........................................................103
§ 5. O związku smaku z krytyką............................................ 107
§ 6. O przedmiotach smaku i korzyści z jego wydoskonalenia... 112
§ 7. Ile smak ma wpływu do obyczajów i namiętności........... 116
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Teoria smaku w dziełach sztuk pięknych, AZ#141ED670EB/DL-ebwm/pdf. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.