Zdjęcia produktu


Algi i alginiany (E-bookowo)

(kulinaria, hobby, poradniki, zdrowie, medycyna, uroda / 2010 / 139 / E-bookowo / Anna Pielesz / 9788361184973)
E-booki E-bookowo
Dostepność na dzień 22.11.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

8,20 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 8,20 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu TaniaKsiazka.pl jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Algi i alginiany

Spirulina - z tymi wszystkimi nazwami spotykamy się na co dzień, łykając tabletkę, jedząc danie kuchni azjatyckiej albo polski deser, a nawet pielęgnując cerę albo lecząc rany. Tak więc zastosowania glonów rozciągają się między medycyną, farmacją, kosmetologią, aż do przemysłu spożywczego i nauk technicznych. W książce przedstawiono ogólne informacje o algach, miejsca ich występowania, skład chemiczny i cechy alg predestynujące je do zastosowań spożywczych, medycznych czy technologicznych. Omówiono typy współcześnie tworzonych biomateriałów alginianowych tj. Włókna i nanowłókna, opatrunki aktywne, konstrukcje w inżynierii tkankowej i systemy kontrolowanego podawania leków. Makroalgi stosuje się także jako sorbenty metali ciężkich i źródło biopaliw, zaś do zastosowań specjalnych mikroalgi Spirulina produkuje się w tzw. Farmach algowych. Oddając do dłoni Czytelnika książkę "Algi i alginiany - leczenie, zdrowie, uroda", chciałabym, by niniejsza pozycja ale w części wypełniła lukę pomiędzy ogólnie dostępnymi informacjami medialnymi, jak np. Źródła internetowe i danymi specjalistycznymi mówiącymi typowo o alginianach. Wykorzystania glonów rozciągają się między medycyną, farmacją, kosmetologią, aż do przemysłu spożywczego i nauk technologicznych. Obecnie, równie intensywnie wykorzystywane są mikro i makroalgi, jak i produkty z nich pozyskiwane - alginiany. Dane zawarte w książce, w części są typowym przeglądem aktualnych zagadnień, będących przedmiotem bieżących badań na świecie i w Polsce, w obfitej części jednak, chodziło o przytoczenie, usystematyzowanie i uporządkowanie potocznych informacji rozproszonych. Mnóstwo zagadnień przedstawiono w zarysie, odsyłając bardziej wymagającego Czytelnika do źródeł monograficznych. Rozdziały wstępu, od 1 do 4, przedstawiają ogólne informacje o algach, w szczególności zaś podział glonów na brunatnice, krasnorosty i zielenice. Omówione są zagadnienia dotyczące miejsc ich występowania i składu chemicznego. Przedstawiono na dodatek właściwości alg predestynujące je do zastosowań w żywności, suplementach diet, farmaceutykach i kosmetykach. Główne komponenty polimerowe alg - alginiany, a także ich badania cząsteczkowe przedstawione zostały w rozdziale 5. Problematyka związana z alginianami wapnia i kwasem alginowym jest obecnie przedmiotem intensywnych badań przy użyciu postępowych technik analitycznych. Metody magnetycznego rezonansu jądrowego NMR, a także spektroskopia w podczerwieni i ramanie znajdują funkcjonalne użycie w produkcji biomateriałów. W rozdziale 6 książki omówiono cztery rodzaje współcześnie stworzonych biomateriałów alginianowych: włókna i nanowłókna, opatrunki aktywne, konstrukcje stosowane w inżynierii tkankowej i systemy kontrolowanego dozowania leków. W innowacyjnych budowach biomateriałów wykorzystuje się kompatybilność tkankową alginianów i ich zdolność do biodegradacji. Rozdział 7 omawia inne użycia alg: w ochronie środowiska jako biosorbenty metali ciężkich czy źródło biopaliw. Niezależnie od pozyskiwania naturalnych glonów morskich - makroalg, na świecie produkuje się także masowo w tzw. Farmach algowych typowo mikroalgi Spirulina. W ostatnim 8 rozdziale przedstawiono przykłady produktów komercyjnych z alg, w tym leki, opatrunki, farmaceutyki, żywność, suplementy diet i kosmetyki. Posiadając świadomość interdyscyplinarności obszaru omawianych w książce zagadnień, nie roszczę sobie prawa do ich wyczerpującego omówienia, sądzę, jednak że na krajowym rynku wydawniczym brakuje opracowań, które ujmowałyby poruszaną tematykę całościowo. Książka "Algi i alginiany - leczenie, zdrowie, uroda", jak sugeruje tytuł, nie jest podręcznikiem akademickim, dlatego mam nadzieję odszuka Czytelnika, nie tylko wśród studentów kierunków przyrodniczych i technologicznych, ale także w szerszym gronie odbiorców. Autorka
Tytuł Algi i alginiany Podtytuł Leczenie, zdrowie, uroda Autor Anna Pielesz Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo e-bookowo ISBN 978-83-61184-97-3 Rok wydania 2010 ilość stron 139 Format pdf Spis treści Przedmowa 5
1. Algi ogólnie 7
1.1. Klasyfikacja i obecność 7
1.2. Algi. Skład chemiczny 18
1.3. Właściwości 26
2. Algi w żywności i suplementach diet 28
3. Algi w farmaceutykach 34
4. Algi w kosmetykach 38
5. Alginiany 43
5.1. Alginiany algowe. Budowa i badania 43
5.2. Alginiany bakteryjne. Budowa i badania 54
6. Biomateriały 57
6.1. Włókna alginianowe 57
6.2. Opatrunki aktywne 62
6.3. Inżynieria tkankowa 70
6.4. Nośniki leków 79
7. Inne użycia 84
7.1. Biosorbenty 84
7.2. Rolnictwo ekologiczne 89
7.3. Biopaliwa 92
7.4. Farmy alg 100
8. Algi w produktach komercyjnych 109
8.1. Produkty techniczne 109
8.2. Opatrunki aktywne 110
8.3. Farmaceutyki 113
8.4. Żywność i suplementy diet 115
8.5. Kosmetyki 119
Literatura 121

Dane oraz specyfikacja:

  • Kategoria

    E-booki
  • Producent

    E-bookowo
  • ISBN

    9788361184973
  • Autor

    Anna pielesz
  • Wydawnictwo

    E-bookowo
  • Ilość stron

    139
  • Rok wydania

    2010
  • Tematyka

    Kulinaria, hobby, poradniki, zdrowie, medycyna, uroda
  • Przecena

    -
  • Opinia użytkowników

    -

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • Algi i alginiany (sklep TaniaKsiazka.pl)
    8,20 zł Sklep TaniaKsiazka.pl
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 8,20 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Algi i alginiany. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii E-booki