Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa jest obecnie ściśle regulowana normami prawa unijnego i krajowego. W ostatnim dziesięcioleciu dużo się zmieniło w tym względzie, począwszy od opublikowania dyrektywy 93/43/EEC w czerwcu 1993 r. Do opublikowania,,zestawu rozporządzeń higienicznych" w kwietniu 2004 r. I opublikowania norm ISO kolekcji 22000.
Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak: podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne; podstawy ustawodawstwa żywnościowego; dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; system HACCP; metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów.
Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte poprzez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego.
Publikacja jest przeznaczona równocześnie dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszelkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce.
Autorzy publikacji są wybitnymi specjalistami - równocześnie w sferze naukowo-badawczej, jak i w praktyce gospodarczej, gdzie prowadzą szkolenia i udzielają konsultacji podczas wdrażania systemu HACCP.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.