Autor: Carl Menger
Kategoria: Austriacka Szkoła Ekonomii
Oryginalny tytuł: Principles of Economics
Tłumaczenie: Bogusz Pawiński
ISBN: 978-83-89812-90-8
Strony: 340
Jest to pierwsza i najważniejsza książka tzw. Szkoły austriackiej, której autor urodził się w Nowym Sączu, a doktoryzował na krakowskiej Alma Mater. Menger Zasadami dokonał przewrotu Kopernikańskiego w ekonomii. Książka zmieniła spojrzenie na współczesną ekonomię, a jej autor uchodzi, coraz częściej, za najwybitniejszego ekonomistę w dziejach. Ironią jest to,choćby dzisiaj, po tylu latach, praca Mengera wabi swoją świeżością spojrzenia, jest odkrywcza, a jej logika dostępna i jakże zdrowo rozsądkowa. Mimo to urzędujący ekonomiści wolą posługiwać się skompromitowaną teorią Keynesa i jego dworu. Z tym pokaźniejszą satysfakcją anonsujemy to dzieło. Zagwarantujemy ucztę duchową/intelektualną i zmianę spojrzenia na wysiłki działającego człowieka.Mamy nadzieję, że przysłużymy się Państwu nie tylko okazją do pogłębienia zasad rewolucji marginalistycznej, progresywnej i rewolucyjnej teorii pieniądza,w głównej mierze tym,ukazujemy wybitnego człowieka, uczonego, który nie doczekał się jeszcze uznania na jakie zasługuje.
Podstawą przekładu było równocześnie niemieckie, jak i angielskie wydanie Zasad ekonomii. Pomocą przy wydaniu służył Mark Skousen oraz Robert Senholz oraz Libertarian Press.
Fascynującej lektury życzy
Jan M Fijor
Fragment Wstępu do wydania polskiego:
Oryginalność i wielkość jego wkładu w myśl ekonomiczną była tak stanowcza, że moją własną rozprawę, zatytułowaną Struktura produkcji[1] (1990) zadedykowałem Carlowi Mengerowi, największemu z ekonomistów świata. No, bo któż inny może twierdzić, iż zbudował podstawową strukturę współczesnej mikroekonomii, subiektywistycznej teorii wartości krańcowej, a zwłaszcza zasadniczą formację progresywnej mikroekonomii, jaką jest czasowa struktura produkcji?
Tymczasem ten wybitny człowiek, Carl Menger, jest wśród ekonomistów niemalże nieznany. Chyba, iż za dowód tej znajomości uznać przypisy w podręcznikach ekonomii, z których wynika, że był jednym z trzech ekonomistów, którym zawdzięczamy rewolucję marginalistyczną lat 70. XIX stulecia. Dwóch pozostałych, to Brytyjczyk, William Stanley Jevons, i francuski matematyk, Leon Walras. Nawet wśród ekonomistów austriackich stawia się Mengera w cieniu dwóch innych, wyraźnie bardziej od niego modnych, dwudziestowiecznych spadkobierców intelektualnych jego myśli, Ludwiga von Misesa and Friedricha Hayeka.
Głównym tego powodem jest to, iż Mengerowskie magnum opus, Grundsätze der Volkswirtschaftslehre (1871), przetłumaczone zostało na język angielski dopiero w 1950 roku (pod tytułem The Principles of Economics).
W tym czasie, znacznie pokaźniejszą popularność zyskały prace innych wielkich Austriaków: Eugena Böhm-Bawerka Positive Theory of Capital, opublikowana przez oficynę Macmillana w roku 1890, czyniąc z Böhm-Bawerka (studenta Mengera na Uniwersytecie Wiedeńskim) najsłynniejszego ekonomistę przełomu wieku XIX i XX.); Friedricha von Hayeka Monetary Theory and the Trade Cycle została przełożona na angielski w roku 1932, zaś Misesa Theory of Money and Credit[2] opublikowano po angielsku w roku 1934. Dzięki tym publikacjom, drugie i trzecie pokolenie Austriaków stało się dużo słynniejsze niż założyciel szkoły – mimo iż sława, jaką zdobyli, opierała się na gigantycznych dokonaniach ich znacznego Mistrza. Zresztą wszyscy współcześni ekonomiści szkoły austriackiej, wliczając w to niżej podpisanego, budowali swoje osiągnięcia na pracach Mengera( )
Mark Skousen
ROZDZIAŁ IV (fragment)
TEORIA podmianY
Podstawy podmiany gospodarczej
„Czy skłonność ta [do wymiany, handlu i zamiany jednej rzeczy na drugą] jest jedną z tych pierwotnych cech natury ludzkiej, których nie można już bliżej wyjaśnić, czy też, co wydaje się bardziej prawdopodobne, jest potrzebnym następstwem zdolności myślenia i mówienia", czy może jeszcze jakieś inne przyczyny skłaniają ludzi do podmiany dóbr? Pytanie to Adam Smith pozostawił bez odpowiedzi. Ten wybitny myśliciel zauważa jedynie, jako rzecz pewną, iż skłonność do barteru i podmiany jest wspólna wszystkim ludziom i nie znajdziemy jej u żadnego gatunku zwierząt[1].
Aby wyjaśnić problem, załóżmy najpierw, iż dwaj – mieszkający po sąsiedzku – rolnicy dysponują po urodzajnych zbiorach wielką obfitością tego samego typu jęczmienia i że nie ma żadnych przeszkód, żeby wymienili się między sobą tym korzystnem. W tym przypadku obaj rolnicy mogą dać upust swojej skłonności do zamiany i bez końca wymieniać pomiędzy sobą 100 buszli albo jakąkolwiek inną ilość zboża. Jeśli podmiana dóbr sama w sobie daje przyjemność jej uczestnikom, to nie ma powodu, dla którego mieliby w tym wypadku zaniechać handlu. Jestem jednak całkowicie przekonany, iż te dwie osoby kompletnie zrezygnują z handlu/zamiany. A jeśli choćby zaangażowaliby się w tego typu podmianę, ryzykowaliby, iż ich zadowolenie z handlu w takich okolicznościach zostałoby uznane przez inne gospodarujące jednostki za szaleństwo.
A dzisiaj wyobraźmy sobie myśliwego posiadającego duże ilości futer, a więc minimalistycznców niezbędnych do produkcji odzieży, lecz za to bardzo śladowe zapasy żywności. Nie musi się on więc martwić o swoje zapotrzebowanie na odzież, za to jego zapotrzebowanie na jedzenie nie jest jeszcze w pełni zaspokojone. Mieszkający nieopodal rolnik znajduje się w sytuacji skrupulatnie przeciwnej. Załóżmy też, że nie ma żadnych przeszkód, by myśliwy wymienił swoją żywność na materiały odzieżowe rolnika. Jest oczywiste,zamiana towarów jest w tym wypadku jeszcze mniej prawdopodobna. Kiedy myśliwy wymieni część swoich skąpych zapasów żywności, by uzyskać część jednakowo skąpych zasobów futer należących do rolnika, nadwyżka bezkompromisowców do produkcji odzieży myśliwego, jak i nadwyżka pożywienia rolnika, staną się jeszcze obszerniejsze niżeli przed zamianą. Ponieważ myśliwy nie zapewnił sobie jak dotąd odpowiedniego zaspokojenia swych potrzeb odnośnie jedzenia, a rolnik zaspokojenia potrzeb na ubrania, sytuacja gospodarcza handlujących bezsprzecznie się pogorszy. Doprawdy trudno utrzymywać, że tych dwoje będzie odczuwało przyjemność z tego typu podmiany. Przeciwnie, bez dwóch zdań jednocześnie myśliwy jak i rolnik, będą ewidentnie opierać się zaangażowaniu w handel, który bez wątpienia pogorszy ich sytuację, a może choćby spowodować zagrożenie dla ich życia. Gdyby jednak w jakiś sposób doszło do takiej wymiany, tych dwoje nie miałoby nic pilniejszego do roboty niż wycofanie się z niej.
Za ludzką skłonnością do handlu musi zatem stać jakaś inna przyczyna, niż sama przyjemność z niego płynąca. Gdyby handel był przyjemnością samą w sobie, więc i samym w sobie celem, a nie pracochłonnym działaniem związanym z ryzykiem i gospodarczym poświęceniem, nie byłoby żadnego powodu, dla którego ludzie nie mieliby się angażować w handel jednocześnie w powyższym, jak i w tysiącach innych podobnych przypadków. Tak naprawdę nie istniałyby żadne przeciwwskazania dla transakcji handlowych przeprowadzanych w obydwie strony dowolną liczba razy. W praktyce możemy jednak zaobserwować, iż gospodarujący ludzie zawsze skrupulatnie rozważają każdą zamianę, którą chcą zawrzeć, i iż istnieje granica, po przekroczeniu której dwie osoby zrezygnują z handlu.
Skoro ustaliliśmy,wymiana nie jest celem samym w sobie, a tym bardziej czystą przyjemnością, poruszymy teraz problem jej charakteru i pochodzenia.
Zacznijmy od najprostszego przykładu. Wyobraźmy sobie dwóch rolników A i B. Obaj prowadzą samodzielne gospodarstwa. Po wyjątkowo sporych zbiorach rolnik A posiada tyle zboża,nawet w przypadku najmocniej rozdętych pragnień względem potrzeb swoich i rodziny nie będzie w stanie skonsumować całości tych zbiorów. Z drugiej strony winnice rolnika B, sąsiada rolnika A, idealnie w tym roku obrodziły. Zaś piwnica B wciąż jest wypełniona ubiegłymi rocznikami, a ponieważ brakuje mu naczyń, rozważa wylanie części starszego wina, pochodzącego z gorszych roczników. Obaj rolnicy mają nadwyżki jednego z dóbr i poważny niedobór drugiego. Rolnik z nadwyżką zboża musi w całości zrezygnować z konsumpcji wina, ponieważ w ogóle nie posiada winnicy, a temu z nadwyżką wina brakuje za to żywności. Farmer A może pozwolić wielu tonom zboża niszczeć na swych polach, podczas gdy beczka wina zapewniłaby mu znaczną przyjemność. Farmer B ma zamiar zniszczyć sporo beczek z winem, w trakcie gdy mógłby z powodzeniem wykorzystać kilka ton ziarna w swoim gospodarstwie. Łaknienie pierwszego i głód drugiego mogą być uśmierzone przy pomocy psującego się zboża A i wylewanego wina B. Farmer A, w tym samym stopniu co wcześniej, mógłby zaspokoić głód swój oraz swej rodziny i dodatkowo dogodzić sobie radością picia wina. Rolnik B nadal mógłby radować się taką ilością wina, jaka mu odpowiada, lecz nie musiałby głodować. Jest zatem oczywiste, iż mamy do czynienia z przypadkiem, w którym jeśli A przekaże pewną liczba dóbr B, a pewna ilość dóbr B zostanie podana A, potrzeby obu gospodarujących jednostek będą lepiej zaspokojone, aniżeli gdyby do podmiany w ogóle nie doszło.
Przypadek właśnie opisany, w którym zapotrzebowania dwóch osób mogą zostać zaspokojone lepiej niż dotychczas, poprzez wzajemne przekazywanie dóbr nieposiadających wartości przed podmianą, a tym samym bez ekonomicznego poświęcenia z obu stron, szczególnie pasuje do przedstawienia – w sposób najbardziej pouczający – charakteru stosunków gospodarczych prowadzących do handlu. Interpretowalibyśmy jednak ten związek zbyt wąsko, gdybyśmy ograniczyli naszą uwagę do przypadków, w których osoba – mająca liczba jednego dobra obszerniejszą od jej oczekiwań – cierpi niedostatek drugiego dobra, a inna osoba ma porównywalną nadwyżkę drugiego dobra i cierpi niedostatek pierwszego. Omawiane stosunki można zaobserwować także w mniej oczywistych przypadkach, gdy dana osoba posiada dobra, których pewne ilości posiadają dla niej mniejszą wartość niż ilości innego dobra posiadanego przez inną osobę, znajdującą się w odwrotnej sytuacji.
Przykładowo załóżmy, iż pierwszy z dwóch rolników nie zbiera aż tyle zboża, by mógł pozwolić pewnej części zgnić na polu, nie szkodząc tym samym zaspokojeniu swoich potrzeb, a drugi nie posiada aż tyle wina, by mógł bez odczucia straty wylać jakąś jego część. Każdy z nich może użyć całe zapasy przystępnego mu dobra w jakiś poręczny dla siebie i swojego domu sposób. Pierwszy rolnik, po zaspokojeniu tych najpilniejszych potrzeb związanych z jedzeniem, może nakarmić nim swoje bydło. Drugi z nich nie ma aż tak dużo wina, żeby móc pozwolić sobie na wylanie części zapasów, ale wystarczająco dużo, żeby rozdać pewną ilości niewolnikom w nagrodę za ich wysiłek. Tak więc, chociaż niewielką wartość posiada pewna część zboża (np. Jedna tona) dla pierwszego rolnika i pewna część wina (np. Jedna beczka) dla drugiego, to przecież jednak jakąś wartością się te ilości dóbr odznaczają, ponieważ w sposób bezpośredni albo pośredni zaspokojenie części potrzeb rolników od tych części zależy. Lecz fakt, iż dana ilość ziarna (np. Jedna tona) ma pewną wartość dla pierwszego rolnika, w żaden sposób nie wyklucza możliwości tego, że pewna liczba wina (np. Jedna beczka) będzie mieć dla niego większą wartość. Byłoby tak, gdyby radość zapewniana poprzez beczkę wina była dla niego ważniejsza, niżeli kompletne utuczenie jego bydła. Podobnie jest z drugim rolnikiem. To, iż beczka wina ma dla niego pewną wartość, wcale nie oznacza, iż tona pszenicy nie byłaby dla niego bardziej wartościowa. Mógłby on w ten sposób zapewnić sobie i swojej rodzinie bardziej odpowiednią dietę, a może nawet uchronić ją od głodu.
najbardziej ogólną relację odpowiedzialną za handel pomiędzy ludźmi można ująć następująco: gospodarująca jednostka A ma pewną ilość dobra, które ma dla niej mniejszą wartość, niż określona ilość innego dobra należącego do drugiej gospodarującej jednostki B, oceniającej wartość tej samej ilości dóbr w sposób odwrotny. Adekwatna ilość drugiego dobra ma dla niej mniejszą wartość od danej ilości posiadanego poprzez A pierwszego dobra[2]. Nazwijmy należącą do A ilość pierwszego dobra – 10a, a ilość drugiego dobra znajdującego się w posiadaniu B – 10b. Przyjmijmy, iż wartość 1a dla A wynosi W, a wartość 1b dla A, o ile mógłby je uzyskać, wynosi W+x. Jednocześnie wartość 1b dla B to w, a wartość 1a dla B, o ile mógłby je uzyskać, to w+y. Oczywiście A zyska wartość x, a B wartość y, jeżeli A przekaże 1a do B, natomiast B odda 1b dla A. Innymi słowy, po wymianie A odszuka się w przypadku takiej, jak gdyby do jego posiadajątku dodano dobra o wartości x, a sytuacja B będzie taka sama, jak gdyby do jego posiadajątku dodano dobra o wartości y.
Jeśli ponadto dwie gospodarujące jednostki (a) dostrzegają tę sytuację, a także (b) mogą rzeczywiście dokonać transferu dóbr, wytwarza się relacja umożliwiająca – dzięki wspólnemu porozumieniu – udoskonalone lub bardziej kompletne zaspokojenie ich potrzeb, niżeli gdyby do tej relacji nie doszło.
Ta sama siła, która popycha ludzi do gospodarczej aktywności, która zmusza ich do poszukiwania przydatnych rzeczy w otaczającym ich świecie natury i poddawania ich swojej kontroli, która wzbudza w nich troskę o udoskonalanie swej sytuacji ekonomicznej i skłania do dążenia do zaspokojenia potrzeb w sposób realnie kompletny, prowadzi również do wytężonych poszukiwań tej relacji, gdziekolwiek można ją znaleźć i do wykorzystywania jej w celu ulepszonego zaspokojenia swych potrzeb. W opisanej powyżej sytuacji dwie gospodarujące jednostki zrobią wszystko co konieczne, by transakcja faktycznie się odbyła. Działania podejmowane w celu jak najpełniejszego zaspokojenia potrzeb są zatem przyczyną wszelkich zjawisk życia gospodarczego, określanych słowem „wymiana". Należy zauważyć, iż termin ten używany jest w ekonomii w szczególnym sensie i ma o sporo szersze użycie niżeli w życiu codziennym, czy tym bardziej, w znaczeniu prawnym. W sensie ekonomicznym dotyczy on zakupu i sprzedaży, lecz też wszystkich częściowych transferów dóbr gospodarczych (dzierżawy, najmu, pożyczki itp.) w zamian za jakąś korzyść.
Podsumowując wynik naszych dotychczasowych dociekań, dostajemy następujące twierdzenia: zasada, która skłania ludzi do zamiany, przewodzi im także w całej aktywności gospodarczej. Jest to dążenie do zapewnienia sobie osiągalnie najpełniejszego zaspokojenia potrzeb. Radość płynąca z ekonomicznej wymiany dóbr gromadzi się w ogólnym poczuciu przyjemności odczuwanej, gdy jakieś zdarzenie ulepszone zaspokojenie potrzeb, niżeli byłoby to osiągalne w innej sytuacji. Lecz korzyści płynące z wzajemnego przekazywania sobie dóbr zależą, jak widzieliśmy, od spełnienia trzech warunków:
(a) gospodarująca jednostka musi kontrolować ilość dóbr, które mają dla niej mniejszą wartość, niż inne ilości dóbr posiadanych poprzez drugą osobę oceniającą dobra w odwrotny sposób,
(b) dwie gospodarujące jednostki muszą uświadomić sobie tę relację i
(c) muszą mieć moc faktycznego dokonania tej wymiany.
Nieobecność jednego z tych warunków oznacza, że brakuje koniecznych przesłanek dla podmiany gospodarczej izamiana dóbr jest ekonomicznie niemożliwa.
Carl Menger
[1] Adam Smith, Badania ( ), op. Cit., s. 19.
[2] Pozostała część tego akapitu jest przypisem w oryginale – TR.
[1] Mark Skousen Struktura produkcji, tłum. K. Śledziński, Fijorr Publishing Warszawa 2010.
[2] Zaś wydanie polskie, Teoria pieniądza i kredytu, tłum. K. Śledziński. Fijorr Publishing, Warszawa, dopiero w 2012 roku, w stulecie napisania tej książki.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Zasady ekonomii. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.