Zdjęcia produktu


Normy żywienia człowieka-podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych (PZWL Wydawnictwo Lekarskie)

(2014 / 464 / PZWL / Barbara Bułhak-Jachymczyk, Elżbieta Chabros, / miękka / 9788320034219)
Zdrowie, medycyna, uroda PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Dostepność na dzień 06.05.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

132,22 zł
Sklep Empik
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 132,22 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu Empik jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Normy żywienia człowieka-podstawy prewencji otyłości...

Książka jest dziełem obejmującym najistotniej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest skutkiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.
Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w pełni poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym i wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie jednostkowym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w uniemożliwianiu nadwadze i chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.

Spis treści:
1. Wprowadzenie
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia
1.2. Współczesne metody opracowywania norm
1.3. Warianty norm żywienia
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski
Piśmiennictwo
2. Energia
2.1. Wiadomości podstawowe
2.2. Metody użytkowane do oceny potrzeby człowieka na energii
2.3. Metody ustalania norm na energii
2.4. Normy na energii dla ludności Polski
Piśmiennictwo
3. Białko
3.1. Wiadomości podstawowe
3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy
3.3. Ocena potrzeby na aminokwasy egzogenne
3.4. Metody ustalania norm na białko
3.5. Normy na białko dla ludności Polski
Piśmiennictwo
4. Tłuszcze
4.1. Wprowadzenie
4.2. Budowa, i funkcje metaboliczne głównych komponentów tłuszczów pokarmowych
4.3. Normy spożycia tłuszczu
Piśmiennictwo
5. Cholesterol
5.1. Wprowadzenie
5.2. Metabolizm cholesterolu
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu
Piśmiennictwo
6. Węglowodany
6.1. Wiadomości podstawowe
6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia? zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów
6.5. Podsumowanie
Piśmiennictwo
7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)
7.1. Wprowadzenie
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego
Piśmiennictwo
8. Witaminy
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin
Piśmiennictwo
9. Składniki mineralne
9.1. Wapń
9.2. Fosfor
9.3. Magnez
9.4. Żelazo
9.5. Cynk
9.6. Jod
9.7. Selen
9.8. Miedź
9.9. Fluor
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) komponentów mineralnych
Piśmiennictwo
10. Woda i elektrolity
10.1. Woda
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa
10.3. Sód i chlor
10.4. Potas
Piśmiennictwo
11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym
11.1. Wprowadzenie
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności
11.3. Użycie norm żywienia w ocenie spożycia jednostkowego
11.4. Wykorzystanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób
Piśmiennictwo
12. Użycie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
12.1. Wprowadzenie
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia
12.3. Wybór poziomu normy
12.4 Etapy planowania diety
12.5. Planowanie diet na poziomie jednostkowym
12.6. Planowanie diet dla grup osób
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety
12.8. Ograniczenia w używaniu norm do planowania spożycia
Piśmiennictwo
13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w uniemożliwianiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym
13.1. Wprowadzenie
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości, a także przewlekłych chorób niezakaźnych
13.3. Nadwaga i otyłość
13.4. Choroby układu krążenia
13.5. Nowotwory złośliwe
13.6. Osteoporoza
13.7. Aktywność fizyczna
13.8. Podsumowanie
Piśmiennictwo
14. Zastosowanie norm na energii w ocenach wymiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
14.1. Wprowadzenie
14.2. Omówienie używanych określeń
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie
Piśmiennictwo
15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania i wzbogacania żywności
15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i części mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich wykorzystywania
15.3. Lista witamin i części mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku
Piśmiennictwo
16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia
16.1. Definicja i składniki suplementów
16.2. Rola suplementów
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne
16.5. Stosowanie suplementów w praktyce
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej
Piśmiennictwo
17. Nowa żywność jako źródło elementów o działaniu fizjologicznym
17.1. Wprowadzenie
17.2. Definicja nowej żywności
17.3. Aspekty legislacyjne
17.4. Wybrane świeże składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej
Piśmiennictwo
18. Żywność genetycznie zmieniona? potencjalne źródło komponentów odżywczych w diecie
18.1. Definicja żywności genetycznie zmienionej. Metody modyfikacji stosowane w produkowaniu żywności
18.2. Produkty genetycznie zmienione obecne na rynku
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmienionej w realizacji norm żywienia
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności klasycznej?
Piśmiennictwo
Normy żywienia dla ludności Polski? tabele zbiorcze
Skorowidz

Dane oraz specyfikacja:

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • Normy Żywienia Człowieka. Podstawy Prewencji Otyłości i Chorób Niezakaźnych (sklep Empik)
    132,22 zł Sklep Empik
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 132,22 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Normy żywienia człowieka-podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii Zdrowie, medycyna, uroda

  • Systemy Teleonkologiczne

    Zobacz w sklepie Systemy Teleonkologiczne
    Publikacja opracowana przez naukowców (informatyka i onkologa) wobec świadomości zagrożenia chorobami nowotworowymi dla ludzkiego życia przy...
    14,50 zł
  • Farmakologia Danysza. Kompendium farmakologii i farmakoterapii

    Zobacz w sklepie Farmakologia Danysza. Kompendium farmakologii i farmakoterapii
    W wydaniu VI podręcznika, w pełni uaktuanionym, znajdują się podstawowe wiadomości o lekach, wykorzystywane obecnie standardy terapeutyczne oraz...
    116,41 zł
  • Pielęgnacja skóry. porady lekarza rodzinnego Literat

    Zobacz w sklepie Pielęgnacja skóry. porady lekarza rodzinnego Literat
    W tym przystępnym poradniku odszukasz charakterystykę różnych typów cery, opis najczęstszych chorób i problemów ze skórą, jak np.: cellulitis,...
    4,75 zł
  • Pwn Podstawy konstrukcji maszyn przekładnie mechaniczne tom 3

    Zobacz w sklepie Pwn Podstawy konstrukcji maszyn przekładnie mechaniczne tom 3
    Tytuł Podstawy konstrukcji urządzeń Tom 3. Przekładnie mechaniczne Autorzy Antoni Skoć, Maciej Kwaśny, Jacek Spałek Język polski Wydawnictwo...
    103,55 zł
  • Sbm Atlas anatomii

    Zobacz w sklepie Sbm Atlas anatomii
    Atlas jest skierowany do wszelkich osób zainteresowanych tym, jak działa ludzkie ciało, w tym studentów medycyny i kierunków pokrewnych. W publikacji...
    31,16 zł
  • Atlas anatomiczny

    Zobacz w sklepie Atlas anatomiczny
    Siódme wydanie cieszacego sie duzym zainteresowaniem czytelników Atlasu anatomicznego. Tresc przedstawiono w sposób prosty i uporzadkowany, ulatwiajacy...
    14,18 zł
  • Jak leczyć kaca czyli syndrom dnia poprzedniego katarzyna wrotek

    Zobacz w sklepie Jak leczyć kaca czyli syndrom dnia poprzedniego katarzyna wrotek
    Ta noc była naprawdę upojna. Szampańska zabawa, niekończące się toasty, bruderszafty i drinki z parasolką. Twój humor stawał się udoskonalony...
    7,45 zł
  • Php 4.0 Poradnik Dla Programistów

    Zobacz w sklepie Php 4.0 Poradnik Dla Programistów
    W prędko rozwijającym się świecie witryn WWW, programiści wiecznie poszukują czegoś, co mogłoby im dać przewagę nad konkurencją. W ostatnich...
    25,15 zł
  • Fale elektromagnetyczne, podstawy teorii anten i falowodów

    Zobacz w sklepie Fale elektromagnetyczne, podstawy teorii anten i falowodów
    Podręcznik prezentuje zagadnienia z zakresu teorii fal elektromagnetycznych, podstaw teorii anten, falowodów i mikrofal. Omówiono w nim właściwości...
    46,00 zł
  • Ceramika supertwarda

    Zobacz w sklepie Ceramika supertwarda
    W książce przedstawiono fizykochemiczne podstawy prognozowania materiałoznawczego tworzyw supertwardych, krystalochemiczną teorię twardości tworzyw...
    35,00 zł
  • Zioła w medycynie Choroby układu oddechowego

    Zobacz w sklepie Zioła w medycynie Choroby układu oddechowego
    To druga publikacja z procesu książek „Zioła w medycynie", która jest idealnym przewodnikiem po terapiach uzupełniających oraz merytoryczną podstawą...
    93,72 zł
  • Asperger. życie w dwóch światach

    Zobacz w sklepie Asperger. życie w dwóch światach
    Słyszysz diagnozę: zespół Aspergera. W pierwszej chwili pewnie doznajesz szoku, czujesz strach, masz pustkę w głowie. Jednak zaraz pojawia się...
    40,87 zł