Zamieszczone w książce zagadnienia są zgodne z najnowszymi rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2022 i wspólnymi rekomendacjami Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA) i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD) 2022. Autorka omówiła cele wyrównania gospodarki węglowodanowej, gospodarki lipidowej, nadciśnienia tętniczego, dotyczące redukcji masy ciała, zagrożenia zdrowotne i powikłania związane ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą rodzaju 2, ich czynniki ryzyka, zasady rozpoznawania, koszty leczenia. Przedstawiono jak zmianą diety i powiększeniem aktywności fizycznej osoby ze stanem przedcukrzycowym mogą zniżyć u siebie ryzyko i wystąpienia cukrzycy typu 2. Omówiono poręczne wskazówki dotyczące diety, opisano produkty oraz komponenty zalecane i przeciwwskazane, przedstawiono niemało tabel, podających ile tych elementów zawierają poszczególne produkty. Opisano zagadnienia dotyczące wymienników węglowodanowych (WW), wymienników białkowo-tłuszczowych (WBT), indeksu glikemicznego (IG) i ładunku glikemicznego (ŁG). Pomocą w praktycznej realizacji codziennej diety jest podanie 14 przykładowych jadłospisów na 1500 kcal i opracowany poprzez autorkę „Talerz całodziennej diety diabetyka". Książka mieści ponad 100 pozycji piśmiennictwa, w tym mnóstwo najnowszych rekomendacji polskich i międzynarodowych medycznych towarzystw naukowych.
- Autorzy: Cichocka Aleksandra
- Wydawca: Medyk
- Oprawa: Miękka
- Format: 17.0x24.0cm
- objętość: 152
- Rok wydania: 2022
- Rok wydania: 2023
- ISBN: 9788366866140
- Rok wydania: 2024
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Stan przedcukrzycowy i cukrzyca typu 2. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.