Salicylany w jedzeniu i lekach
Salicylany to sole kwasu salicylowego, czyli biologiczna substancja występująca naturalnie w wielu roślinach. Znajduje się ona w dodatku w produktach spożywczych oraz środkach przeciwbólowych i lekach, np. W aspirynie. Od ponad 100 lat jest wykonana chemicznie i dodawana poprzez przemysł spożywczy do wielu produktów. Salicylany nie są tolerowane poprzez niektóre osoby i niejednokrotnie są nieodkrytą przyczyną wielu przewlekłych dolegliwości. Mimo iż uczulenie na salicylany w medycynie znane jest od bardzo dawna, to jednak lekarze niejednokrotnie je bagatelizują, a osoby zmagające się z uciążliwymi schorzeniami nie zdają sobie nawet sprawy, że mogą odczuwać nadwrażliwość na te substancje.
Nadwrażliwość na salicylany przyczyną wielu dolegliwości
Czy wiesz, że nierozpoznana nietolerancja salicylanów może powodować dużo zróżnicowanych dolegliwości? Nadmiar kwasu salicylowego jest na ogół toksyczny, a ostre zatrucie salicylanem objawia się napadami lękowymi, potliwością, szumami usznymi, mdłościami, wymiotami i hiperwentylacją (zbyt szybkim oddychaniem). W ciężkich przypadkach może pojawić się utrata słuchu, nadmierna drażliwość, napady skurczów, dezorientacja, a choćby śpiączka. Wystąpić może także zwiększona podatność na krwawienia, na przykład krwawienie z nosa lub w obrębie żołądka czy jelit. Możliwe jest także zniszczenie narządów wątroby, trzustki i nerek, aż do ich niewydolności.
Jak pousuwać salicylany z organizmu?
Dzięki tej książce, która jest pierwszym poradnikiem na temat salicylanów, poznasz nieznane dotychczas przyczyny powstawania chorób. W oparciu o skrupulatne badania naukowe powiadamia o realnej alergii na salicylany. Zwraca uwagę na problem i wyjaśnia co to są salicylany, gdzie występują, w jakich produktach, kosmetykach i lekach się znajdują i dlaczego nie warto nadużywać aspiryny.
Dieta niskosalicylanowa dla uczulonych na salicylany
Autorka technik chemii, dziennikarka medyczna oraz uzdrowicielka w dziedzinie psychoterapii pomaga ludziom stać się zdrowszymi i szczęśliwszymi, dzięki uzdrowieniu psychiki oraz procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Sama cierpiała na nietolerancję salicylanów i teraz dzieli się sprawnymi metodami walki z alergią na kwas salicylowy. W książce zamieszcza szczegółowe dane, czym jest nietolerancja salicylanów, jakie są jej objawy i jakie przewlekłe dolegliwości sprawia w organizmie. Podpowiada, jakie przeprowadzić testy, żeby sprawdzić czy jesteś uczulony na salicylany, a także podaje zalecenia dietetyczne dietę niskosalicylanową polegającą na wyeliminowaniu albo zmniejszeniu spożywania produktów zawierających te substancje. Ponadto oferuje terapie i rozluźniający tekst medytacyjny, który pomoże aktywować twoją niepodatność.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Salicylany nie dla każdego. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.