obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny sprawia, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie.
odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w pełni została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka.
Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów oraz porusza problem postrzegania starości równocześnie przez nich samych jak i poprzez osoby młode. Książka mieści informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie optymalnego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się cyklu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań.
znacznym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na spore znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, aby utrzymać dobry stan odżywienia, korzystne samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej.
Przedstawiono m. In. Ergonomiczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją. Książkę kierujemy do wszelkich seniorów, członków ich rodzin i opiekunów oraz pielęgniarek, lekarzy, dietetyków, pracowników placówek opieki krótko- i długoterminowej i wszelkich innych, którzy pragną dowiedzieć się w jaki sposób, przy pomocy racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia opóźnić procesy starzenia, zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób wieku podeszłego osób, a także jak zachować siły i witalność, aby jak najdłużej cieszyć się niezależnym życiem i sprawnością fizyczną.
Ewa Jarosz Mgr - dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Autorka bloga www.dietetykwstolicy.pl, a także wielu tekstów o żywieniu i fotografii kulinarnych. Gerontologią i geriatrią zainteresowała się w trakcie pracy w domu seniora.
Poza głównymi zasadami racjonalnego odżywiania w zdrowiu i w chorobie w codziennej pracy z pacjentami zwraca uwagę na ważny psychologiczny i społeczny aspekt żywienia osób w podeszłym wieku, wyjątkowo dotkniętych demencją.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dieta seniora. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.