W książce opisano w sposób ogólny fizjologię stresu i znaczenie diety w walce ze stresem. Znaczącą część książki stanowi omówienie diety w najważniejszych aspektach przeciwdziałania stresowi.
Książka adresowana jest do słuchaczy kursów, na których programowo występuje tematyka zarządzania stresem, do osób prowadzących takie szkolenia, do studentów i uczniów odpowiednich kierunków kształcenia oraz do każdej osoby dbającej o swoje zdrowie psychiczne.
Spis treści Spis treści
Wstęp
1. Fizjologia stresu
1.1. Czynniki wywołujące stres – stresory wewnętrzne i zewnętrzne
1.2. Odpowiedź organizmu na stres
1.3. Adrenalina
1.4. Kortyzol
2. Stresory a organizm
2.1. Wolne rodniki
2.2. Żywność wywołująca stres
2.3. Całkowity stopień obciążenia organizmu a częstotliwość występowania negatywnych reakcji na pokarm
3. Dieta a stres
3.1. Dieta w walce ze stresem
3.2. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu i jej znaczenie w walce ze stresem
3.3. Produkty żywnościowe odtruwające organizm
3.4. Znaczenie witamin i minerałów dla organizmu
3.5. Niedobory pokarmowe a podatność organizmu na stres
3.6. Płyny wypijane dla zdrowia i właściwe nawadnianie organizmu
3.7. Flawonoidy i inne antyoksydanty – ich znaczenie dla zdrowia
3.8. Dieta rotacyjna
3.9. Łączenie pokarmów a podatność na stres
3.10. Zioła wspomagające organizm w walce ze stresem
3.11. Kuchnie innych narodów i ich „przeciwstresowe" cechy
3.12. Zdrowa dieta a stres
4. Wybrane przepisy
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dieta przeciwstresowa. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.