Nasiona chia uprawiano przez wieki w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej jako podstawowy artykuł żywnościowy. Szczególnie cenili je azteccy wojownicy i sportowcy, ponieważ zapewniały im trwałą i solidną dawkę energii. I rzeczywiście te znikome nasiona dostarczają mnóstwa, jak na swoją wielkość, elementów odżywczych. Stanowią nieocenione źródło niskotłuszczowego białka pochodzenia roślinnego oraz błonnika, jednocześnie rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Co więcej, zawierają osiem razy więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, aniżeli można ich znaleźć w łososiu. Oto tylko niektóre korzyści zdrowotne płynące ze spożywania nasion chia:
zmniejszenie stanów zapalnych i bólu stawów
obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
zwiększenie poziomu energii w organizmie
rozszerzenie skuteczności sportowej
usprawnienie procesów trawiennych
przyspieszenie metabolizmu
poprawienie wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Ponad 25 przepisów kulinarnych, począwszy od deserów, przekąsek i napojów, a skończywszy na zupach, sałatkach i innych daniach. Książka prezentuje, jak w nietrudny sposób wzbogacić smak codziennych posiłków o cudowne nasiona chia.
O autorce
Beverly Lynn Bennett to menager operacyjny w branży gastronomicznej i doświadczona szefowa kuchni wegańskiej. Pracowała w wegańskich i wegetariańskich restauracjach, a obecnie prowadzi kulinarne szkolenia i warsztaty poświęcone weganizmowi i zdrowemu stylowi życia. Jest autorką i współautorką wielu książek, od 1999 roku prowadzi popularny serwis VeganChef.com, natomiast od 2002 roku stale współpracuje z czasopismem VegNews jako felietonistka.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Fundacja źródła życia Odkrywamy nasiona chia. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.