Połowa roku 1862. W powietrzu już wisi powstanie, do którego przygotowują się mieszkańcy Drozdowa, Kondrajca, a także innych okolicznych miejscowości. Powstańcy organizują potajemne spotkania, by omówić plany działania i dodać sobie nawzajem otuchy w tych ciężkich dla kraju czasach. We dworze drozdowskim, pod kierownictwem postawnej kucharki Józefowej, trwa gorączkowa krzątanina, wszak trzeba żołnierzy zaopatrzyć w żywność, bandaże i szarpie. Anielka, ukończywszy pensję dla dziewcząt w Płocku i wróciwszy do rodzinnego domu, uczestniczy we wszelkich pracach. Musi jednocześnie odciążać w obowiązkach powoli trwoniącego siły ojca. Lecz jak tu zachować spokój i zagłuszać strach gotowaniem, pieczeniem i doglądaniem bydła, gdy w Polsce coraz gorzej się dzieje i na domiar złego własny brat wybiera się na wojnę?
Powstanie styczniowe, w trakcie którego toczy się akcja powieści, podzieliło ludzi na bohaterów i drani, a dużo kobiet zmusiło do heroizmu. Gotowały (autorka przytacza przepisy kulinarne rodem z dziewiętnastowiecznych książek kucharskich), kochały i cierpiały, a wśród wojennej zawieruchy odnajdywały siebie i swój, czasem choćby szczęśliwy, los. Razem z powieściowymi postaciami zanurzamy się w przytulną, ale w tych czasach pełną dramatyzmu atmosferę szlacheckich dworków, błądzimy po bezdrożach Syberii, spotykamy szlachetnych mężczyzn, błyskotliwego nicponia i mądrego, buriackiego szamana.
Tytuł Rok 1863 opowieść o miłości wojnie i gotowaniu Autor Aleksandra Katarzyna Maludy Wydawnictwo Novae Res EAN 9788379426003 ISBN 9788379426003 Kategoria Literatura\Obyczajowa liczba stron 266 Format 12.5x19.5x2 cm Rok wydania 2015 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.268 kg
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Rok 1863 opowieść o miłości wojnie i gotowaniu. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.