Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to korzystnie trafiliście. Trzymacie w ręce książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klien, która w nad wyraz prosty i przystępny sposób przybliża nam jedną z ciekawszych kuchni w Polsce, kuchnię wielkopolską. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przeważnie przepisy na potrawy specyficzne dla konwencjonalnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie niebanalne receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, namawiając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej. Autorka przedstawia rys historyczny tradycji kulinarnych obszaru Wielkopolski, w tym obfite zamiłowanie Wielkopolan do sosów, które nazywano gąszczami: żółty zaprawiony szafranem, szary z cebuli, czarny z powideł czy z soku wiśniowego albo z żurawin, i wreszcie ulubiony sos chrzanowy. Poznaniacy nie stronili również od bigosu, kapusty kiszonej ze słoniną, kaszy jaglanej, klusek. Specjalnością kuchni ziemiańskiej były pasztety. Potrawą zjawiającą się często na stole, specjalnie wysoko szanowaną przez Wielkopolan, były ryby. Znano także ostrygi, kawior, jadano potrawy z raków i ślimaków. Spożywano także dużo grzybów, a wśród warzyw szanowano wysoko szparagi i sałaty. Na deser podawano rozmaitego typu wypieki, jak na przykład baby muślinowe czy szafranowe, a toasty wznoszono winem, piwem lub miodem. Aż ślinka cieknie! Zatem zapraszamy do lektury, a potem do kuchni. Tytuł Kuchnia wielkopolska. Potrawy klasyczne A4 BR Autor Barbara Jakimowicz-Klein Wydawnictwo ASTRUM EAN 9788367250184 ISBN 9788367250184 Kategoria Literatura, Kultura liczba stron 32 Rok wydania 2022 Oprawa broszurowa
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kuchnia wielkopolska. potrawy tradycyjne a4 br. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.