Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta? Nie! To unikatowe, choć nieraz proste dania powstające w zgodzie z ideą slow food.
Wyrusz w niezwykłą podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki, które odkryjesz dzięki
KULINARNEMU PRZEWODNIKOWI NATALII SOSIN-KROSNOWSKIEJ.
Poznaj rewelacyjne smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu na stół.
Dowiedz się, jak doprawić konwencjonalne dania szczyptą innowacyjności.
- Wegański smalec z fasoli
- Pasztet z amarantusa ze śliwkami
- Omlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodem
- Policzek wołowy na purée chrzanowym z piklowanymi burakami
- Tartaczna zupa rybna
- Deser z ogórka z pistacjami
- Domowy cydr
to tylko część z potraw, których twórcy czerpią z polskiego dziedzictwa kulinarnego.
Natalia Sosin-Krosnowska spośród stu agroturystyk, które odwiedziła, podróżując po Polsce, wybrała dwadzieścia. Ich właściciele zapraszają nas do wspólnego stołu, opowiadają o tym, kim są, jak odnaleźli swoje miejsce na Ziemi, dlaczego wybrali życie na wsi, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi powoduje im taką przyjemność.
Niektórzy z jej rozmówców to weganie, inni specjalizują się w daniach mięsnych, gotowaniu dla osób z wykluczeniami dietetycznymi lub w produkcji dań z użyciem kwiatów i chwastów. Co ich łączy? Pasja, dbałość o jakość produktów i otwartość na drugiego człowieka.
W tych doświadczeniach miłości i troski zawarta jest magia smaku.
Tytuł Rozmowy przy stole Autor Natalia Sosin-Krosnowska Wydawnictwo Znak Koncept EAN 9788324074648 ISBN 9788324074648 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia liczba stron 320 Rok wydania 2021 Oprawa Twarda Wydanie 1
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Rozmowy przy stole. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.