Reay Tannahill (1929–2007), szkocka pisarka znana u nas z bestsellerowej Historii seksu, zapoczątkowała „Historią kuchni" badania nad światowymi kulinariami, stanowiące już dziś pełnoprawną dyscyplinę akademicką. Trywialna formuła „człowiek jest tym, co je" nabrała nowego sensu. Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały wyraźny wpływ na zarys systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce cała ta bogata historia znalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż po XXI wiek. Zasobność niezwykłych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka wzbogaciła jeszcze przepisami z różnorodnych okresów. Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny. Monografia Tannahill jest dziś klasyką: pierwsza wersja ukazała się w 1973, a ostatnia modyfikacja i zwiększenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u źródeł, bo na przykład wielu Francuzów uważało, iż ich ziomkowie nigdy nie jedli palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu dawne teksty. Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę dawnych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na punkcie różnych artykułów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu ) aż po szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie przy tej lekturze godziwe nasycenie.
ISBN: 9788362858569
Kod paskowy: 9788362858569
Autorzy: Tannahill Reay
Tłumaczenie: Kunicka Anna
Wydanie: 1
Rok wydania: 2014
Kod wydawcy: 20881
Miejscowość: Warszawa
liczba stron: 478
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 14.4x20.3
Głębokość (mm): 34
Waga: 0.528
Język oryginału: angielski
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Historia kuchni,500KS (1609542). Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.